Blijdschap is een keuze

Elk mens wil gelukkig zijn in het leven. Toch lukt het vaak door moeilijke situaties niet om altijd blij te zijn. We moeten leren om onze blijdschap niet te laten afhangen van de omstandigheden. Je hebt namelijk zelf in de hand of je blij of niet blij bent. Want blijdschap is een keuze!

‘Deze dag heeft de Here gemaakt, het is goed dat wij deze dag jubelen en grote blijdschap ervaren.’ – Psalm 118:24

Elke dag is een gift van God
Het feit dat je vanochtend wakker bent geworden en ademt, is genade van God. God heeft je weer een nieuwe dag gegeven om te leven. Elke dag is een gift van God. Dat alleen al is genoeg reden om blij te zijn.

Sommige mensen kunnen pas blij zijn op het moment dat al hun moeilijkheden en problemen zijn opgelost. Maar dan kun je lang wachten. Er zullen namelijk altijd wel teleurstellingen en tegenslagen in je leven zijn. Anderen denken pas echt gelukkig te zijn wanneer ze hun doel hebben bereikt. Maar het is Gods wil dat je vandaag blij bent, hier en nu. Waarom? Omdat God deze dag gemaakt heeft. Hij wil dat we vandaag jubelen en grote blijdschap ervaren.

Maak de keuze om blij te zijn
Elke dag maken we veel keuzes in ons leven. Je kiest bijvoorbeeld welke kleding je aandoet en wat je eet. Op dezelfde manier heb je de keuze of je vandaag blij zult zijn en gaat genieten van de dag. Het heeft allemaal te maken met de houding waarmee je ’s ochtends opstaat. Jouw houding bepaalt het verloop van je dag. Blijdschap is een keuze die je zelf maakt.

Je maakt een fout door de omstandigheden te laten bepalen of je die dag blij of niet blij bent. Zo mis je namelijk de zegen die God voor je heeft klaarliggen.

Er zullen altijd vervelende en nare gebeurtenissen zijn die je blijdschap willen roven. Dat zijn juist de momenten om in je hart de keuze te maken om toch blij te zijn en te genieten van de dag die God je heeft gegeven. Daarom zei mijn vader altijd: ‘Niet blij, toch blij.’ Wat de omstandigheden ook zijn; toch kies je ervoor om blij te zijn.

Boosheid en irritatie lossen niets op
Misschien ga je vandaag door een diep dal heen in je leven. Een dal van lichamelijke of geestelijke ziekte; een dal van verlies van geliefden; een dal van gebroken relaties; een dal van werkloosheid; een dal van financiële problemen. Als je naar de omstandigheden kijkt, heb je helemaal geen reden om blij te zijn. Het is dan goed om te beseffen dat jouw boosheid en irritatie niets aan de situatie veranderen. En als het toch niets oplost, dan kun je net zo goed blij zijn.

Het voelt niet alleen beter om enthousiast en blij te zijn. Je creëert ook een positieve geloofshouding, waardoor God wonderen in je leven kan doen. God wil niet dat je de ene dag op de wolken loopt, en de andere dag terneergeslagen, terneergedrukt en depressief bent. God heeft ons namelijk een standvastige geest gegeven, waardoor je kunt genieten van alles wat Hij vandaag doet en geeft.

Maak je geen zorgen
God wil dat je elke dag blij en gelukkig bent. Dat is de wil van de Vader voor Zijn kinderen. Om blij en gelukkig te leven, moet je stoppen met je zorgen maken over de toekomst. Je moet leren per dag te leven. Dit is een groot geheim. Jezus Zelf geeft ons een belangrijk advies:

‘Ik geef je deze raad: maak je geen zorgen over eten, drinken en kleren. Jouw leven is belangrijker dan het voedsel! En jouw lichaam is belangrijker dan kleding! Al die zorgen maken jouw leven geen dag langer … Als God zo goed zorgt voor de bloemen, die vandaag in het veld staan en morgen weg zijn, zal Hij dan niet nog veel beter voor jou zorgen? Wat heb je toch weinig vertrouwen in Hem! Maak je dus geen zorgen over wat je zult eten of aantrekken. Met dat soort dingen vullen de ongelovigen hun leven. Je hemelse Vader weet heel goed wat je allemaal nodig hebt. Geef het Koninkrijk van God en het doen van Zijn wil de hoogste plaats in jouw leven. Al het andere zal jou dan geschonken worden. Maak je geen zorgen voor de dag van morgen. Ook morgen zal God jou weer geven wat jij nodig hebt. Elke dag heeft al genoeg aan zijn eigen problemen.’
– Mattheüs 6:25, 27, 30-34

Dit betekent natuurlijk niet dat we helemaal geen plannen mogen maken. Het is goed om van tevoren de kosten te berekenen. Het is goed om doelen in je leven te stellen. Maar als je alleen in de toekomst leeft, dan geniet je niet van vandaag.

God geeft ons vandaag genade om te leven. Hij voorziet vandaag in wat wij nodig hebben. Morgen is weer een andere dag. Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen zorgen. Met andere woorden: we moeten wel zorgen voor morgen, maar niet bezorgd zijn over morgen.

Onzekere toekomst
Veel mensen, vooral jongeren, zijn altijd maar bezig met de toekomst. Ze missen wat God vandaag in hun leven wil doen. Door te veel in de toekomst te leven, raak je gefrustreerd. Dit komt omdat onze toekomst op aarde heel onzeker is. Je kunt namelijk alles uitstippelen in je leven en alles tot in de puntjes plannen.

Maar er hoeft maar iets te gebeuren, en al je plannen vallen in duigen. Denk alleen al aan de wereldwijde coronacrisis. Wie had begin dit jaar gedacht dat dit kleine virus de hele wereld op zijn kop zou zetten? Dit laat duidelijk zien dat God uiteindelijk het laatste woord heeft.

‘Mensen maken plannen voor hun leven, maar de Heer bepaalt wat er gebeurt.’ – Spreuken 16:9

Leer te genieten van vandaag
Het leven van een mens is veel te kort om niet te genieten van elke dag die God je geeft. De Bijbel vergelijkt ons leven op aarde met een zucht en een damp.

‘De jaren van ons leven gaan als een zucht voorbij. Het leven vliegt voorbij en voor we het weten zijn we gestorven.’ – Psalm 90:7, 10

‘Hoe weet je wat er morgen met je zal gebeuren? Je leven lijkt op een damp, die er nu is en straks weer verdwijnt.’ – Jakobus 4:14

Leer daarom vandaag te genieten van alles in je leven. Leer te genieten van je huwelijk; je kinderen; je gezin; je vrienden; je gezondheid; je werk; je gemeente. Niemand weet namelijk wat morgen zal brengen. Laat je blijdschap niet roven door allerlei gebeurtenissen. Maak vandaag de keuze om blij te zijn, wat je omstandigheden ook zijn. Zeg: ‘Niet blij, toch blij!’ Want blijdschap is een keuze!

Gebed
Bid met mij mee

‘Vader in de hemel, dank U voor deze nieuwe dag vandaag. Elke dag dat ik mag leven, is een gift van U. Ik maak vandaag de keuze om blij te zijn en te genieten van deze dag. Wat de omstandigheden ook zijn; ik heb altijd reden om U te danken. U bent altijd goed en U voorziet elke dag in wat ik nodig heb. Help mij om niet in de toekomst te leven, maar te genieten van vandaag. Ik wil niets missen van de zegeningen die U vandaag voor mij heeft klaarliggen. In Jezus’ naam bid ik dit. Amen!’

Lees ook: ‘Een dag vol blijdschap’

Tags:
Next Post

Gods ogen zijn op de rechtvaardigen DEEL 1