De zonde van uitstellen

Een bekend oud spreekwoord zegt: ‘Van uitstel komt afstel.’ Met andere woorden: als je maar blijft uitstellen, komt er uiteindelijk niets van. Mis jij altijd je deadline? Krijg je nooit je ‘to do’-lijstje af? Of verzin jij steeds nieuwe excuses waarom je dingen niet afmaakt of gewoon niet doet? Er kunnen verschillende redenen voor zijn. Misschien…

Ben je lui?
‘Ik ben te moe om het te doen…’ Het is heel vermoeiend om nooit iets af te maken in je leven. En van maar rondhangen, op bed liggen of achter de tv of computer zitten, krijg je ook geen kracht of energie. Dat voedt alleen maar het onprettige en onvervulde gevoel dat je hebt vanbinnen.

Ben je bang?
Je bent bang dat je, als je iets gaat doen, alleen maar zal falen of fouten zal maken. Daarom doe je het maar helemaal niet. Zo denk je jezelf te bewaren voor schaamte of schuld. Maar hierdoor zul je nooit iets bereiken in je leven en geef je eigenlijk al toe dat je gefaald hebt.

Heb je allerlei excuses?
‘Ik heb het te druk’, ‘Er kwam wat tussen’, ‘Alles zat tegen’, enzovoort. Dat kan een levenshouding worden. Automatisch spreek je jezelf vrij dat je weer hebt uitgesteld. Heel makkelijk komt er een excuus uit je mond. Of dat nu waarheid of leugen is, maakt niet meer uit, omdat je er zelf in bent gaan geloven.

Ben je een perfectionist?
‘Alles moet perfect zijn; anders doe ik het niet.’ Als we allemaal wachten om iets te doen totdat alle sterren op een lijn staan, dan gebeurt er niets. In het leven is niet alles perfect; ook niet in het leven van een kind van God. Wij moeten uitstappen in geloof en aan de slag gaan, en dan zal God alle dingen in orde maken.

Heb je geen enkele motivatie?
Velen zeggen: ‘Ik voelde gewoon niet om het te doen’, ‘Ik voel mij niet gemotiveerd.’ Misschien wacht je op iemand om jou te motiveren, maar die persoon komt maar niet. En als die er is, dan voel je de motivatie niet om gemotiveerd te worden.

Uitstellen
Dit ‘uitstellen’ in je leven heeft wel een hoge prijs. Het brengt allerlei problemen in en rondom je leven. Op een gegeven moment zit je gevangen in een net. Je denkt dat je vrij bent, omdat je alleen doet wat je wilt, wanneer je het wilt. Maar dat is een leugen. Het maakt juist dat je je ellendig en leeg voelt.

Je mist ook alle kansen die God jou in je leven geeft en het doel waarvoor je op aarde bent. De verloren tijd en kansen komen niet terug. Door steeds uit te stellen, doe je ook anderen pijn. Mensen die jou liefhebben, laat je vallen en zadel je op met jouw probleem van uitstellen.

Het antwoord: Stop met het maken van excuses. Praat jezelf niet goed. Leg het probleem niet neer bij anderen. Maak een plan:

  • Schrijf op wat er vandaag gedaan moet worden.
  • Zorg voor een realistisch lijstje.
  • Verdeel je lijstje in kleine, haalbare klussen.
  • Schrijf erbij wanneer elk klusje af moet zijn.
  • Zoek iemand aan wie jij verantwoording moet afleggen.
  • Focus je op wat je inspanning oplevert en niet op wat het je allemaal kost.

Wees eerlijk en betrek God in alles wat je doet. Laat Hem je grote Partner, Motivator en Kracht zijn. Hij wil je helpen om het doel waarvoor Hij je gemaakt heeft, te vervullen. Als je in Zijn plan leeft, zul je echt gelukkig en blij zijn. Lees je Bijbel, bid en werk.

Lees ook: ‘NEWGEN MESSAGE: Stephen Martis’

Tags:
Next Post

Recept: Mango chicken summer rolls