Devotionals voor en door vrouwen: Ik kies om dankbaar te zijn!

‘Maak je nergens zorgen over, maar bid voor alles en vraag God wat je nodig hebt, dankbaar voor alles wat Hij doet.’ – Filippenzen 4:6

Soms moet ik wel eens een beetje lachen als iemand zegt: ‘Maak je nergens zorgen over!’ Want is het mogelijk om je geen zorgen te maken? Als ik mezelf vraag of ik me nergens zorgen over wil maken, dan kan ik daarop alleen ‘ja’ antwoorden. Natuurlijk wil ik me geen zorgen maken, want door zorgen word ik niet dankbaarder of blijer.

Maar hoe zorg ik ervoor dat ik me geen zorgen maak? Als eerste moet ik al mijn zorgen en problemen aan God vertellen. Dit is belangrijk om te doen, want God is mijn Vader. Hij zegt in de Bijbel dat Hij voor mij zorgt en mij nooit in de steek zal laten (Hebreeën 13:5, Filippenzen 4:6-7).

God heeft mij al zo vaak laten zien dat Hij doet wat Hij zegt. Daarom twijfel ik geen moment. Ik weet zeker dat mijn God groter is dan mijn problemen en dat Hij mij altijd hoort als ik bid. Op het moment dat ik mijn zorgen aan God geef, dan weet ik dat Hij voor mij zorgt. Dan krijg ik rust en kan ik genieten van het feit dat Hij alles in Zijn hand heeft.

Ik kan dan kijken naar de goede dingen in het leven. En die zijn er meer dan wij ons realiseren. Vaak kijken we naar de dingen die we missen of die niet goed gaan. Ik herinner me dat ik een aantal jaren geleden in mijn huiskamer zat. Mijn oog viel op allerlei dingen die mis waren. Mijn deurposten moesten geverfd worden, er zat een scheur in de bank en er waren allerlei vlekken op het tapijt. Ik begon al snel te denken: hoe kan ik voor een nieuwe bank zorgen, en hoe kom ik aan een nieuw tapijt?

Het was niet moeilijk om nu een beetje te klagen en zelfmedelijden te krijgen. Maar het onbedoelde resultaat was: ondankbaarheid! Ik was ondankbaar geworden, en dat maakte mij er niet gelukkiger op. Toen ik een week later in gebed was, hoorde ik de lieflijke stem van de Heilige Geest, die zei:

Ik zag dat mijn kinderen de Here dienen, dat we een auto hebben en dat ik mooie kleren heb. Het duurde niet lang of ik had een enorme lijst met zegeningen van God. En niet lang hierna hebben we een nieuwe bank gekocht met 50 procent korting en hebben we het tapijt ingeruild voor mooi laminaat dat we met een superaanbieding konden kopen. En de deurposten? Dat was gewoon keihard schuren en verven. En uiteindelijk kon ik dit ook aan mijn lijst met zegeningen toevoegen.

Het opnoemen van de zegeningen maakte mij dankbaar. Dankbaarheid heeft zo’n grote invloed op mijn leven. Het zorgt ervoor dat ik blij word en dat ik gelukkig, positief en opgewekt ben. Ik kies ervoor om dankbaar te zijn. En als er dan toch zorgen zijn? Dan kies ik ervoor om die te brengen bij Jezus, omdat Hij beloofd heeft om voor mij te zorgen. En dát maakt mij nu écht dankbaar!

Lees ook: Blijdschap is een keuze!’

Tags:
Next Post

Gods ogen zijn op de rechtvaardigen DEEL 2