Boodschap - Geniet van je levensreis

Geniet van je levensreis

Vaak zijn we zo gefocust om op onze bestemming te komen, dat we vergeten te genieten van onze levensreis. Op die manier kun je je doel missen in je leven. Het is goed om soms even stil te staan en te genieten van alle mooie momenten in het leven.

‘Hoe weet je wat er morgen met je zal gebeuren? Je leven lijkt op een damp, die er nu is en straks weer verdwijnt.’ – Jakobus 4:14

Het gaat er in het leven in de eerste plaats niet om dat je op je bestemming komt, maar hoe je op je bestemming komt. Veel mensen leven zo doelgericht, dat ze helemaal vergeten van het leven te genieten. Als je eenmaal je doel hebt bereikt, dan geeft God je altijd weer een nieuw doel in je leven.

Er liggen dus altijd wel weer nieuwe bergen en uitdagingen voor je. Als je alleen maar doelgericht leeft, dan kun je er aan het einde van je leven achterkomen dat je het doel in je leven gemist hebt.

Doelgericht leven
De meeste dingen in het leven zijn routine. Je staat ’s morgens op, gaat naar je school of werk, je komt weer thuis, je eet en drinkt, en je gaat ’s avonds weer naar bed. Er zijn een paar hoogtepunten in het leven: je studeert af, je trouwt, je krijgt kinderen.

Deze hoogtepunten gebeuren niet direct achter elkaar. Het is jammer als je je alleen maar focust op die paar hoogtepunten. Sommige mensen zijn gestrest door hun doelgerichte levenswijze. Ze worden zo in beslag genomen door hun carrière of allerlei andere bezigheden, dat ze geen tijd hebben om te genieten van hun partner, hun kinderen of hun familie. Daardoor kun je waardevolle momenten in het leven missen. Maar leer om even te stoppen en te genieten van je levensreis.

Verander je levensstijl
Ik heb dit ook moeten leren in mijn leven. Al mijn hele leven lang heb ik een druk bestaan. Als ik vroeger op zendingsreis ging, vertrok ik altijd veel te laat naar het vliegveld. Op het nippertje haalde ik mijn vlucht. Toen ik trouwde, trok ik Regina mee in die jachtige levensstijl. Daar werd zij nerveus van.

Totdat wij een keer zo laat waren, dat we wel mee konden, maar zonder onze koffers. Toen dacht ik: waarom doe ik dit toch altijd? Regina doe ik er verdriet mee en ikzelf geniet helemaal niet van de reis. Op dat moment nam ik mij voor om mijn levensstijl te veranderen.

En dat heb ik gedaan. Wat een verschil! Heerlijk in de rust opstaan en ruim op tijd vertrekken. Ondanks de file onderweg, weten dat je toch op tijd aankomt. Zo geniet je veel meer van je reis.

Drukke gezinnen
Misschien heb je je handen vol aan je kinderen. Je bent zo bezig met hun opvoeding, dat je niet kunt genieten van hun gezelschap. Onze levensreis is kort, en zeker als het gaat om je kinderen. Voor je het weet, zijn ze het huis uit. Geniet daarom van de momenten die je samen met je kinderen hebt, nu het nog kan.

We moeten ons realiseren dat er gebeurtenissen in het leven zijn die nooit meer terugkomen. Denk aan speciale momenten in het opgroeien van je kinderen. Veel gezinnen zijn zo gehaast en druk, dat ze langs elkaar heen leven. Maar doe het toch eens wat rustiger aan. Stop soms even in het leven en geniet van je reis!

Een goede balans
Natuurlijk is het niet verkeerd om een doel te hebben. Het is juist goed om gedreven te zijn, hard te werken en doelen te stellen in je leven. Maar het is belangrijk om niet te vergeten te genieten van je reis naar dat doel. Geniet van het leven, want voordat je het weet, is je levensreis voorbij.

Je kan niet alleen leven van die paar hoogtepunten. Ik heb in mijn leven veel mensen ontmoet die bij de top van hun vak horen. Of dat nu is in de politiek, de bankwereld, televisiewereld, advocatenwereld enz. Uit de gesprekken kan ik opmaken dat succes altijd ten koste gaat van iemands huwelijk, gezin, familie en vriendenrelaties.

Elke keer dacht men: als ik op een volgend niveau kom, dan ga ik het rustiger aan doen; dan ga ik meer genieten van mijn gezin. Maar de waarheid is dat het nog steeds niet is gebeurd. Elke keer komt er een nieuw doel op hun pad, dat ze eerst willen bereiken.


Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen hard werken, dromen en doelen najagen aan de ene kant, en rusten en genieten van de mooie dingen in het leven aan de andere kant. Als je geniet van je levensreis, dan kom je ook op je bestemming. En op een manier die veel meer voldoening geeft dan al dat haasten en gefocust zijn.

Ons leven is heel kort
Ben jij zo’n doelgericht en gedreven persoon? Maak dan de keuze om te genieten van je partner, gezin en je levensreis. Niet straks, maar nu. Want je weet niet wat er morgen zal gebeuren. De Bijbel zegt dat ons leven lijkt op een damp, die er nu is en straks weer verdwijnt. De psalmist, David, wist hoe kort een mensenleven eigenlijk is. Hij zegt:

‘Voor U is mijn leven niet langer dan enkele decimeters. Mijn leven stelt in Uw ogen niets voor. Ieder mens is maar een ademtocht. Een mens gaat voorbij als een schaduw, als een zuchtje wind vliegt zijn leven weg.’ – Psalm 39:6-7

‘De jaren van ons leven gaan als een zucht voorbij. Het leven vliegt voorbij en voor we het weten zijn we gestorven … O God, leer ons zo te leven dat wij ons uiteindelijk de wijsheid eigen maken … Laat ons ʼs morgens vroeg al Uw goedheid en liefde mogen ervaren, dan zullen wij juichen en elke dag met blijdschap beleven.’ – Psalm 90:9-10,12,14

Rijk of arm?
Je kan al het geld van de wereld bezitten, en toch niet gelukkig zijn in je leven. Terwijl je met niets ook heel gelukkig kan zijn. Het is maar hoe je het leven bekijkt. Er was eens een steenrijke man. Hij wilde zijn zoontje laten zien hoe arme mensen leven.

Zo bleef hij een paar dagen met zijn zoontje bij arme, eenvoudige mensen. Ze sliepen in een huisje op het platteland, zonder vloerbedekking, zonder tv, zonder internet. ’s Avonds kwam de hele familie bij elkaar. Ze zongen samen, vertelden elkaar verhalen en speelden spelletjes. Ze waren blij en lachten met elkaar.

Na twee dagen gingen die man en zijn zoontje weer terug naar huis. De man vroeg aan zijn zoontje: ‘Hoe vond je het?’ Hij antwoordde: ‘Ik had het eigenlijk wel naar mijn zin daar.’ ‘Wel, nu weet je hoe arme mensen moeten leven.’ De jongen zei: ‘Ja, papa.’

‘Maar wat heb je dan geleerd?’ vroeg de vader. Hij zei: ‘Papa, wij hebben maar één hond, maar die mensen hebben er wel vijf. Wij hebben een zwembad in onze tuin, maar zij hebben een heel groot meer achter hun huis. Wij hebben verlichting en allemaal bewakingscamera’s om ons huis, maar zij hebben de sterrenhemel als licht.

Wij zitten thuis altijd alleen in onze kamer tv te kijken, maar zij zitten met hun hele gezin bij elkaar en genieten van het leven.’ Dan zegt de vader: ‘Oké, ik begrijp je wel.’ De kleine jongen zegt: ‘O ja, bedankt papa, dat u mij hebt laten zien hoe arm wij eigenlijk zijn.’

De juiste prioriteiten
Als je een partner hebt, dan ben je rijk. Als je kinderen hebt, dan ben je rijk. Als je vrienden en familie om je heen hebt, dan ben je rijk. Als je een baan hebt, dan ben je rijk. Als je gezond bent, dan ben je rijk. Vertel je geliefden elke dag dat je van hen houdt. Maak hen, op God na, de hoogste prioriteit in je leven.

Geniet van de tijd die je met hen kunt doorbrengen. Waarom? Omdat er aan het einde van je leven nog steeds werk op je ligt te wachten. Want hoe hard je ook werkt, het werk is nooit af. Als je niet geniet van je partner, je kinderen, je gezin, je levensreis, dan mis je de belangrijkste zaken die God in je leven heeft gegeven. Onthoud: in de laatste dagen van je leven zal je werk je geen gezelschap houden, maar je partner en je kinderen, je gezin wel.

Zorg dat je de juiste prioriteiten stelt in je leven. Tel je zegeningen en wees dankbaar. Geniet van elke dag die God je geeft en elk moment. Wil jij vandaag de keuze maken om te genieten van je levensreis? Bid dan het gebed met mij mee!

Gebed

‘Lieve God, dank U voor Uw goedheid en genade. Vandaag wil ik mijn zegeningen tellen en dankbaar zijn. Ik maak de keuze om geen moment meer voorbij laten gaan zonder te genieten van het leven. Help mij om te genieten van mijn levensreis. Dan zal ik ook op mijn bestemming aankomen. Help mij ook om een goede balans in mijn leven te hebben en de juiste prioriteiten te stellen. Ik wil niets missen van wat U voor mij heeft. In Jezus’ naam. Amen!’

Tags:
Vorig artikel

Het verhaal van Isaac

Volgend artikel

De intelligente dwaas