Het huwelijk: Bidden voor je partner

Wat is de betekenis van het huwelijk zoals God het bedoeld heeft? In het zesde deel van deze serie over het huwelijk focussen we ons op het belang van het gebed. Waarom is het belangrijk om te bidden voor je partner?

‘Als ons geweten ons niet aanklaagt, vrienden, kunnen wij vol vertrouwen naar God opkijken. Wij krijgen wat wij van Hem vragen, omdat wij Hem gehoorzamen en doen wat Hij wil.’
– 1 Johannes 3:21-22

1. De oplossing: gebed

Het is niet: bid als niets anders meer lukt, maar: bid zodat niets zal mislukken! Christelijke huwelijken falen of lopen mank en sterven een langzame dood. Eén van de redenen is dat wij de leugen van de boze aangenomen hebben dat niets het probleem in ons huwelijk nog kan veranderen.

We moeten ermee leven (en dus ongelukkig zijn) of opgeven. Sommigen denken dat scheiding DE oplossing is waardoor zij weer gelukkig zullen worden. Dit is niet de beste of makkelijkste weg en lost het probleem van het gat in je hart niet op.

We moeten doorgaan! Is het soms confronterend en moeilijk? Lijkt het soms een strijd tegen de wind in? Lijkt het soms of er geen verandering te zien is? Dat zou kunnen, maar God heeft een groter plan en wil het jou bekendmaken op je knieën (in gebed). Daar ontvang je hoop, wijsheid, kracht en alles wat je nodig hebt om deze reis te volbrengen. God is aan het werk in jou en door jou om Zijn doel te vervullen in jullie huwelijk.

Het begint bij gebed

Bid je voor je man/vrouw? Praat je met God over jouw partner? Waarom bid je voor hem/haar? Voor wat bid je? Hoe bid je? Wat verwacht je van God als je bidt? Hoelang ben je gewillig te wachten op het antwoord? Wat gebeurt er als we moe worden van het wachten?

Ik bid dat jij in jouw gebed voor jouw partner door de Heilige Geest nieuw perspectief zult ontvangen. Dat je dieper met God zult gaan voor je man/vrouw. Als bidden voor je partner nog geen deel is van je levensstijl, dan bid ik dat je daarmee nu een start zult maken. Gebed is de start van alle levensveranderende gebeurtenissen.

2. Gods doel voor jouw gebed

Gebed is niet het instrument om macht en controle over je partner te krijgen. Het is juist in het gebed dat wij alle eigen controle en macht loslaten. We vertrouwen op de Almachtige en Zijn kracht om situaties en mensen te veranderen.

Wat is de motivatie van ons gebed?
➊ Zodat het leven makkelijker wordt?
➋ Zodat wij ons beter voelen?
➌ Omdat we weten dat wij horen te bidden voor onze partner?
➍ Wat zijn enkele doelen die God voor ons heeft om te bidden?

God wil dat wij Hem eerst zoeken en erkennen wie Hij is. Wij moeten het besef hebben van wat Hij kan doen en verwachten dat Hij het zal doen. Hij moedigt ons aan Hem te zoeken, zodat Hij Zichzelf (Zijn glorie en Zijn wil) kan laten zien aan ons.

‘‘Want Ik weet welke plannen Ik voor jou heb,’ zegt de HERE. ‘Met deze plannen heb Ik je geluk voor ogen, niet je ongeluk. Ik wil jou weer een toekomst en nieuwe hoop geven. Als je tot Mij bidt, zal Ik luisteren. Je zult Mij vinden als je Mij zoekt en het oprecht van Mij verwacht.’
– Jeremia 29:11-13

Gebed is de manier waarop wij God persoonlijk en intiem kunnen leren kennen. Spendeer ‘quality time’ met God. Wees eerlijk, open en oprecht. Hij zal Zichzelf laten zien aan ons.

‘Bid en je zult ontvangen waarvoor je bidt. Zoek en je zult vinden wat je zoekt. Klop en de deur zal voor je worden opengedaan. Want ieder die bidt, ontvangt. Wie zoekt, vindt. En voor wie klopt, gaat de deur open.’ – Mattheüs 7:7-8

Lees ook: ‘Het goddelijke portret van de liefde’

Tags:
Next Post

De gaven van de Geest: 1 Korinthiërs 12 DEEL 1