Het mooiste kerstcadeau! DEEL 2

In één ogenblik was alles veranderd. Het leven van Jeroen en zijn moeder stond op zijn kop. Na het ongeluk van zijn vader was een vrolijk kerstfeest niet als vanzelfsprekend. De twijfel en onzekerheid over de gezondheid van zijn vader was een grote zorg. Maar er was nog iets gebeurd wat Jeroen niet snapte.

In een kleine kamer in het ziekenhuis, vlak bij de kamer waar zijn vader ligt, wachten Jeroen en Thea. Eerst zeggen ze beiden niets. Door hun hoofden flitsen zoveel vragen, zoveel gedachten. Tot vanmorgen waren er allerlei dingen van belang, vanaf nu telt alleen nog maar dat Nico herstelt, dat papa snel beter wordt. Maar door Jeroens hoofd speelt nóg een vraag: waarom zat mama daar zo aan papa’s bed? Met haar handen zo vreemd gevouwen en haar ogen dicht?

Nieuwsgierig als Jeroen is, wil hij weten waarom mama dit deed. Intelligent als hij is, voelt hij aan dat mama daar iets belangrijks mee bedoelde. Dan vraagt hij het zijn moeder. Ondanks de situatie, komt er een glimlach op het gezicht van zijn moeder. Zij beseft dat haar zoontje niet kon begrijpen wat zij daar deed. En juist op het moment dat Jeroen het haar vraagt, beseft ze dat ze het zelf ook niet zo goed begrijpt.

Nooit eerder had zij gebeden. Nee, ze was ook niet religieus opgevoed. Waarom volgde zij dan dat plotselinge gevoel en bad zij daar, aan het bed van haar gewonde echtgenoot? Was het een onbewuste handeling, of was er een signaal, een ingeving die haar deed bidden?

Thea zit nu zelf met vragen waarop zij geen antwoorden weet. Wel beseft zij nu dat het bidden haar rust gaf en meer kracht en vertrouwen. Ondanks alle vragen in haar hoofd, probeert zij aan Jeroen uit te leggen wat zij daar deed en waarom. In dat kleine wachtkamertje legt zij de kleine handen van Jeroen in haar handen en vertelt ze haar verhaal, in haar eigen woorden.

‘Kijk, lieve Jeroen,’ begint ze, ‘dat er mensen leven, dat er een wereld bestaat, met prachtige bloemen en lieve dieren, is eigenlijk zo mooi, dat het onbegrijpelijk is dat alles zómaar is gekomen, zomaar uit het niets. Nu zijn er een heleboel mensen op de wereld die geloven dat God alles heeft gemaakt. En dat God ons beschermt en verzorgt. Nu zijn er ook mensen die niet in God geloven, bijvoorbeeld omdat nog nooit iemand God heeft gezien of echt gesproken.

Papa en mama hebben ook nooit zo erg geloofd dat er een God bestaat. Omdat er ook zoveel nare dingen gebeuren en er soms ook mensen dood gaan van wie je zóveel houdt. Dan denk je soms: als God ons beschermt, waarom gaan er dan mensen dood van wie je houdt?’ Thea knijpt nu even wat harder in Jeroens handen. ‘Begrijp je het een beetje, lieve Jeroen?’

Jeroen kijkt naar mama en zegt dat hij het wel begrijpt. ‘Is God dan een man die alles kan, maar altijd onzichtbaar is?’ vraagt Jeroen. ‘En waarom is Hij dan onzichtbaar?’ ‘Ja,’ zegt Thea met een zachte stem, ‘ik denk ook dat God een onzichtbare man is. Waarom Hij onzichtbaar is, weet ik niet echt. Maar dat is nu wat mensen bedoelen met geloven. Als je denkt dat God er is, geloof je in Hem; als je denkt dat Hij er niet is, dan geloof je het niet.

Er zijn mensen die niet geloven, er zijn ook mensen die heel sterk geloven. Maar ook zijn er mensen die twijfelen en het niet goed weten. Toen wij zo bij papa zaten, was ik zo verdrietig en onzeker. En plotseling vouwde ik mijn handen en bad ik.

Bidden is praten met God. Nee, je hoort God niet echt terug praten. Je praat met God omdat je gelooft dat Hij naar je luistert. En je mag God alles vragen wat je wilt, en zo vaak als je wilt. En plotseling voelde ik dat ik God nu ook wat wilde vragen. Maar bedenk: zelfs als God mij heeft gehoord, wil dat nog niet zeggen dat Hij papa beter maakt. Ik zei al dat er soms toch mensen doodgaan van wie we houden. Als God er is, dan zal Hij daar een bedoeling mee hebben. Maar als Hij er is, zal Hij misschien ook wel luisteren en papa helpen.’

Jeroen heeft alweer nieuwe vragen; toch voelt hij instinctief aan dat zijn vragen niet allemaal te beantwoorden zijn. In elk geval begrijpt hij de woorden van zijn moeder: ‘Als je denkt dat God er is, geloof je; als je denkt dat Hij er niet is, geloof je niet.’ Jeroen legt die woorden op zijn eigen manier uit: als je denkt dat God er is, is Hij er. Dan veert Jeroen op: ‘Weet je wat, mam, dan ga ik ook bidden en vraag ik God of Hij papa beter wil maken.’

Maar dan zakt hij weer achterover in zijn stoel en klinken zijn woorden teleurstellend: ‘Maar misschien vindt God het vervelend als er zoveel mensen zeuren. Want in het ziekenhuis liggen heel veel zieke mensen.’ Thea glimlacht opnieuw. ‘Nee Jeroen,’ zegt ze nu, ‘God zal het niet erg vinden als we vaak bidden en Hem vragen papa beter te maken.’ Jeroen is opgelucht met dit antwoord en besluit elke dag heel vaak te bidden.

De dagen daarna bidt Jeroen, en elke dag haalt Thea hem op van school. Samen gaan ze dan naar het ziekenhuis, waar Nico nog steeds stil en met de ogen gesloten in dat witte bed ligt. En samen bidden zij dan. Hoewel Thea het niet laat merken, wordt zij elke dag ongeruster. Had de arts het haar niet gezegd? ‘Hoe langer het zou duren, hoe kleiner de kans is dat een patiënt uit zijn coma ontwaakt.’

Hoewel Thea zich sterk houdt en het bidden haar rust geeft, vloeit de hoop elke dag een klein beetje weg. En twaalf lange dagen en nachten na Nico’s ongeluk is Thea bang, zo verschrikkelijk bang. Maar zij besluit er alles aan te doen haar angst voor kleine Jeroen te verbergen. Jeroen mag de hoop niet opgeven.

Dan, bijna half december, gebeurt er iets. Opnieuw verschijnt de hoofdmeester bij de deur. Opnieuw vraagt hij meester Siebe even uit de klas te komen. Jeroen schrikt hevig; hij voelt zijn hart tekeer gaan. Zou papa…? Sinds papa in het ziekenhuis ligt, heeft Jeroen over zoveel nagedacht, over God en over de vragen die hij Hem stelt. Over ziek zijn en beter worden.

Maar ook heeft hij nagedacht over de vader van René, een klasgenootje. Zijn vader is dood, nadat hij lang en heel ernstig ziek was. Meester Siebe heeft daar toen over verteld in de klas. En ze hebben erover gepraat. Maar waarom heeft God dan niet geholpen? denkt Jeroen. En nu meester Siebe weer wordt weggeroepen, flitst het door zijn hoofd dat papa misschien…?

Als meester Siebe de deur weer opent, blijft hij staan. Hij roept Jeroen naar buiten, net als op die vreselijke dag van het ongeluk. Jeroen wist het: iets is niet goed, en het gaat om papa. Op de gang staan daar ook nu weer drie mensen: de directeur, meester Siebe en mama. Jeroen kijkt naar het gezicht van zijn moeder.

Als moeder Jeroen hoort aanrennen, kijkt ze ook naar hem. En dan ziet Jeroen het mooiste wat er voor hem bestaat: op mama’s gezicht staat een brede lach. En met diezelfde lach om de lippen, kijkt ze naar Jeroen; zonder iets te zeggen, knikt ze met haar hoofd. En dan weet Jeroen precies wat mama bedoelt te zeggen: ‘Het is gelukt, het is in orde, het is goed.’

Als Thea haar zoontje in de armen sluit, fluistert ze met tranen in haar ogen, maar met een lach in haar stem, dat papa nog veel tijd nodig heeft, maar dat het allemaal goed komt. In de auto, op weg naar het ziekenhuis, waar papa Nico die ochtend ontwaakt is uit zijn diepe slaap, is Jeroen er zelf heel zeker van: God heeft hem gehoord en papa beschermd en geholpen.

En nadat mama zoveel heeft verteld over God en bidden, vertelt mama ook dat Kerstmis een feest is dat daar alles mee te maken heeft. Jeroen wil er nu alles van weten. Thea belooft hem straks, nadat ze papa hebben bezocht, een kerstboom en een mooi boek te gaan kopen. Over het echte kerstfeest, een stal in Bethlehem, over Jozef en Maria. En vooral over Jezus, die toen geboren werd in die stal. Jeroen weet dat dit de fijnste en mooiste Kerstmis van zijn leven zal zijn. Met het mooiste kerstcadeau: zijn vader.

Is er deze kerst iets wat jij over God wilt weten of wat je aan Hem wilt vragen? Wees dan niet bang of terughoudend. God staat altijd klaar om je gebed te horen en een wonder te doen in jouw leven. Laat deze kerst niet aan je voorbijgaan zonder te praten met God!

Lees ook: Een onvergetelijke kerst in Afrika’

Tags:
Next Post

Jozef gehoorzaamde