Lifestyle - Het verhaal van Ds. Klaas van Twillert

Het verhaal van ds. Klaas van Twillert

Ds. Klaas van Twillert (1919-2011) voelde al zijn hele leven dat hij geroepen was om een prediker te zijn. Na 22 jaar sigarenmaker te zijn geweest, kreeg hij in 1958 zijn ‘lastbrief’ om als dominee te dienen.

Het verlangen om te prediken
Klaas van Twillert groeide op in een groot boerengezin in de Eempolder. ‘Ik zocht als kind de verborgen omgang met God, op stille plekjes achter de dijk. Dat vond ik het mooiste.’ Als schooljongen wist hij dat hij geroepen was om een prediker te zijn. Maar hij wachtte tot het moment dat hij persoonlijk geroepen zou worden.

Dat gebeurde pas tientallen jaren later, achter de sigarenmakerstafel. ‘Geloof het of niet, maar daar heb ik heel speciale ervaringen met God gehad. Ik zat met mijn handen in de sigaren, maar met mijn hoofd bij God.’

Preken tot koeien
De roeping om te prediken greep hem aan op een zondag, in de christelijke gereformeerde kerk in Eemdijk. Er werd die zondag gepredikt door een jonge predikant die hem, een kleine boerenjongen, bewoog. ‘Maar die dominee, díe mocht zich uiten, en ik niet!’

Dat werd hem te veel. Bij thuiskomst trok hij zijn laarzen aan en ging de polder in, op zoek naar koeien. ‘Ik dacht bij mezelf: kan het niet tot mensen, dan maar tot koeien. Toen sprak God tot hem en zei: ‘Jij hoeft niet tot koeien te preken. Ik zal de weg voor je openen.’

Reizend prediker
Na 22 jaar sigarenmaker te zijn geweest, was het in 1958 zover: hij vierde zijn intrededienst in zijn eerste gemeente in Vlaardingen. Daarna maakte God hem duidelijk dat hij zich meer moest bezighouden met de Heilige Geest. ‘Deze gedachte pakte mij en liet mij niet meer los. Ik had de kracht van de Heilige Geest nodig.’

Hij ging steeds vrijmoediger preken over de Geest. Maar dat werd niet op prijs gesteld door de gemeente. ‘Ik predikte niets anders dan de prediking van Jezus Christus, de gekruisigde. Dit moest ik doen; dit was mijn opdracht, mijn roeping. Ik kon niet anders en ik wilde ook niet anders.’

De kerkenraad was steeds minder blij met hem. Na zes weken vol spannende vergaderingen, werd hij ‘door mensen, niet door God’ uit het ambt gezet. Er volgde een losmakingsproces en Van Twillert werd een geliefde, rondreizende prediker in evangelische, pinkster- en Volle Evangeliegemeenten in het hele land.


‘Ik had geen inkomsten toen ik uit die kerk gezet werd, maar ik heb nooit één cent gevraagd. God voorzag rijkelijk. Je kan Hem nooit óverbieden in het geven; Hij geeft altijd meer. Sinds het moment dat ik Jezus heb aangenomen als mijn Redder en Verlosser, is het leven voor mij een feest. Ik sta altijd blij en dankbaar op. Leer de Here Jezus kennen. Hij is het echt waard!’

Het levensverhaal van ds. Klaas van Twillert, genaamd: Spelende voor Gods aangezicht, is te koop via theblessingfamilybookstore.nl.

 

Tags:
Vorig artikel

Er is maar één God

Volgend artikel

Principes van een opwekking