Niet boos worden, maar doen!

Ben jij een planner of leef je van dag tot dag en zie je wel wat er op je pad komt? Planner of geen planner, iedereen heeft zo zijn ideeën over hoe dingen moeten gaan. Maar als het anders gaat dan je had verwacht, kun je boos worden en geïrriteerd raken. Dit gebeurde ook in de geschiedenis van Naäman uit de Bijbel.

Naäman was een goed opgeleide, hoge officier van het leger. Een persoonlijke vriend van de koning van zijn land. Maar dokters en medicijnen konden hem niet van zijn ziekte afhelpen. Dus kwam hij met zijn ernstige ziekte naar de profeet van God.

Daar stond hij dan, voor het huis van de profeet, met een hele delegatie. Hij verwachtte dat de profeet naar buiten zou komen en dat, na een heel ritueel, er licht en kracht uit de hemel zouden komen. En dan zou hij genezen zijn. Maar de profeet kwam niet. Hij stuurde alleen zijn knecht met een opdracht:

‘Ga naar de rivier de Jordaan en ga zeven keer helemaal kopje onder.’

Dit was niet wat hij verwacht had! En ja hoor, hij werd boos en begon in zichzelf te schelden: ‘Wie denkt die profeet wel dat hij is?! Weet hij niet wie ik ben? In die vuile rivier kopje onder! De rivieren in mijn land zijn veel beter en schoner!’ Hij ging boos weg, zonder genezing te hebben ontvangen.

Hij zat in zo’n grote nood; geen mens op de wereld kon hem helpen. Maar hier krijgt hij de belofte dat hij helemaal zal genezen, als hij eenvoudig doet wat de profeet hem opdraagt. Zo gaat het vandaag ook. Veel van ons reageren zoals deze man. Ze worden boos op God en Zijn dienstknecht, en willen niet doen wat Hij zegt.

1) Deze man wilde dat de man van God zich zou onderwerpen aan hem, in plaats van andersom.
2) Hij wilde iets zien en meemaken. Een show in plaats van gewoon gehoorzamen.
3) Hij wilde zijn wonder op een andere plaats ontvangen, zijn eigen keuze.
4) Hij wilde zijn wonder op een andere manier ontvangen, zoals hij dacht dat het zou moeten.
5) Hij wilde vasthouden aan zijn eigen rivieren, in plaats van aan Gods rivier.
6) Hij was niet bereid om te gehoorzamen en leefde daardoor in ongeloof.

Gelukkig had hij vrienden die hem overhaalden om niet boos weg te lopen. Zij overtuigden hem om Gods woord, gesproken door de profeet, te gehoorzamen. Ondanks zijn eerste reactie van rebellie, mocht hij, nadat hij zich zeven keer had ondergedompeld in de Jordaan, toch zijn wonder ontvangen!

God wil ook wonderen in jouw leven doen. Je zult het goede van God ontvangen als je niet boos wegloopt als dingen anders gaan dan je verwacht had. Gehoorzaam Hem en ontvang je wonder!

Lees ook: ‘Bid en ontvang’ en maak je klaar om jouw wonder te ontvangen!

Tags:
Next Post

Getuigen van Jezus: Charles Spurgeon