Lifestyle - POINT: Liefde is

POINT: Liefde is… DEEL 2

Deze maand zullen we elke week iets over vriendschap en liefde onder jongeren schrijven. Wat zoeken jongens in een meisje en andersom? Wat is gezond uitgaan? Hoe bouw je een goede relatie op? Enzovoorts. Deze keer: ‘Wat is gezond en normaal uitgaan?’

Ik lees in de Bijbel niet het woord ‘uitgaan’ op de manier zoals we dat vandaag kennen. Het betekent niet dat het verkeerd is om eens met iemand uit te gaan. Maar het is heel belangrijk om goed te weten wat de Bijbel zegt over de ontwikkeling van een romantische vriendschap. Als je begint uit te gaan zonder wat goede richtlijnen en grenzen, kom je in de problemen.

3 dingen wat uitgaan niet is:

1) Uitgaan is niet voor hen die er nog niet klaar voor zijn. Voor je zestiende zou je niet moeten uitgaan op een echte ‘date’. Je kunt best leuke vriendschappen hebben met het tegenovergestelde geslacht, maar meer in groepsvorm. Als je zo jong al een romantische relatie begint, hoe lang wil je dan verkering hebben en verloofd zijn voordat je kunt trouwen? Hoe denk je jezelf dan rein te kunnen bewaren tot je huwelijk? (geen seks voor het huwelijk). Natuurlijk trouw je meestal niet met de eerste met wie je op een ‘date’ gaat. Toch bespaar je jezelf veel pijn als je niet te jong begint met daten. Natuurlijk kun je wel leuk in groepsvorm uitgaan.

2) Uitgaan is niet om elkaar te leren kennen. Tijdens een ‘date’ doet iedereen zijn/haar best om zo goed mogelijk over te komen. Maar hoe zijn zij op school, in de kerk, op het werk, in het gewone leven? Iemand die een keer in de kerk komt en jou uitvraagt… wat weet je dan van die persoon? Leer hen eerst kennen in de activiteiten van de gemeente.

3) Uitgaan is niet alles wat je denkt dat het zal zijn. Er ligt zo’n druk op het uitgaan. Men verwacht er zo veel van. Je zult merken dat het veel leuker en vooral makkelijker is om elkaar te leren kennen in groepsvorm. Als je eenmaal te intiem bent geweest met iemand, gaat dat vaak ten koste van de leuke vriendschap die je daarvoor had.

3 manieren waarop christelijk uitgaan
anders is dan niet-christelijk uitgaan:

1) Christelijk uitgaan heeft als doel om elkaar op te bouwen. Je ‘date’ niet om iemand aan te passen als een paar schoenen. Het is om elkaar te bemoedigen in het leven en in de christelijke wandel. We hebben respect voor elkaar en genieten van de goede dingen die God geeft.

2) Christelijk uitgaan zet de geestelijke relatie op de eerste plaats. Natuurlijk mag je je ook lichamelijk tot iemand aangetrokken voelen. Maar het grote succes in uitgaan wordt niet in de eerste plaats gemeten in hoe goed of snel je lichamelijk contact kunt hebben met elkaar. Bovenaan staat dat je rein en heilig met elkaar voor God wilt wandelen.

3) Christelijk uitgaan is gebaseerd op eerlijkheid en oprechtheid. In de wereld zal men regelmatig elkaar misleiden of zelfs bedriegen om het gewenste resultaat in het uitgaan te behalen. Maar christenen horen eerlijk en oprecht te zijn. Probeer je niet anders voor te doen; zeg de waarheid. Als ze niet van de ‘echte jou’ houden, geen probleem; dan weet je dat hij/zij niet de ware is!

Tags:
Next Post

God & Geld