Lifestyle - POINT: Liefde is

POINT: Liefde is… DEEL 3

Deze maand zullen we elke week iets over vriendschap en liefde onder jongeren schrijven. Wat zoeken jongens in een meisje en andersom? Wat is gezond uitgaan? Hoe bouw je een goede relatie op? Enzovoorts. Deze keer: ‘Liefde vs. Lust’.

Als je iemand voor het eerst ontmoet en je voelt je tot hem/haar aangetrokken, dan geeft dat zo’n warm vlindergevoel vanbinnen. Je hart klopt sneller en misschien ga je ervan blozen. Deze gevoelens mag je niet direct zien als Gods liefde. Misschien ben je even dolverliefd en stapelgek op iemand. Zijn mooie ogen, haar lange haar…

Maar Gods ware liefde gaat dieper dan een tijdelijke bevlieging. Natuurlijk is het niet verkeerd om je tot iemand aangetrokken te voelen. Maar hier volgen wat tips voor hen die serieus op zoek zijn naar de juiste partner, en daarbij niet willen vallen in de zonde van de tijd waarin wij leven.

5 kenmerken van een relatie die op Gods liefde is gericht:

1) Je houdt van de ander voor wie hij/zij is, in plaats van wat hij/zij aan je geeft.

2) Jezus staat centraal in je relatie. Jullie willen Hem meer liefhebben en gehoorzamen dan elkaar. Hierdoor hoef je niet te leven met schaamte of spijt.

3) Je wacht tot na je trouwen voordat je begint aan een lichamelijke relatie. De liefde is geduldig en wil doen wat recht is in Gods ogen en wat het beste is voor je relatie.

4) Je respecteert de gevoelens en wensen van de ander. De liefde dwingt de ander niet om een compromis te sluiten in wat hij/zij gelooft.

5) De liefde zoekt ernaar om de ander te dienen in plaats van gediend te worden.

4 kenmerken van een relatie die op lust is gericht:

1) Je kijkt met lust naar het andere geslacht. Je mag best kijken naar een jongen of meisje, maar wat springt er dan in je gedachten? Krijg je alleen maar onreine gedachten, gevoelens en verlangens?

2) Je bent bereid om de eeuwige beloning van God op te geven voor tijdelijk genot. De beloning op heiligheid en reinheid duurt voor eeuwig, terwijl het genot van een moment van lust maar kort duurt.

3) Je manipuleert anderen om te krijgen wat jij wilt. ‘Schatje, als je echt van mij houdt, dan bewijs je dat nu aan mij!’ Als je echt van iemand houdt, dan vraag je geen lichamelijk bewijs voordat je getrouwd bent. Gods reine liefde stroomt dan in je relatie.

4) Als jij bang bent dat je relatie voorbij is als je niet lichamelijk toegeeft aan de wensen van je vriend(in). Als de liefde gebaseerd is op Gods liefde, zul je God
meer willen behagen dan je vriend(in).

Als je relatie meer op lust gericht is dan op Gods reine, heilige liefde, doe dan het volgende:

  1. ➽ Bekeer je (zie 1 Johannes 1:9);
  2. ➽ Vernieuw je gedachten (zie Romeinen 12:2);
  3. ➽ Herbouw je relatie met God door Zijn Woord.
Tags:
Next Post

Discipelprofiel: Petrus