Psalm Story: Psalm 23

De Bijbel telt wel 150 psalmen, waarvan de meeste zijn geschreven door David. Naast koning was hij ook herder, musicus, dichter, legeraanvoerder en profeet. In de psalmen zien we dat David naar God toe ging met zijn blijdschap, dankbaarheid en lofprijzing, maar ook met zijn boosheid, verdriet, angst en vragen.

Dat David ook een herder was, komt vooral naar voren in Psalm 23. Dit is wel de bekendste psalm die David heeft geschreven. Hij vergelijkt hier God met een herder, die voor zijn schapen zorgt. Zonder twijfel heeft David God zelf in zijn leven ervaren als de goede herder, die altijd heel dicht bij hem was. Hij maakte veel moeilijkheden mee in zijn leven. Maar het geheim van David, de man naar Gods hart, was dat hij in de donkere dalen toch kon zeggen: ‘De Here is mijn herder, dus heb ik alles wat ik nodig heb!’

Jezus vergeleek Zichzelf ook met een herder. Hij zei in Johannes 10:14-15: ‘Ik ben de goede herder. Ik ken Mijn schapen en zij kennen Mij. Ik geef Mijn leven voor Mijn schapen.’

Psalm 23

2 De Here is mijn herder, dus heb ik alles wat ik nodig heb! 3 Hij laat mij uitrusten in een groene weide en wijst mij de weg langs kabbelende beekjes. Hij verfrist mijn innerlijk en leidt mij op de weg waar Zijn recht geldt, tot eer van Zijn naam. 4 Zelfs als ik door een donker dal moet lopen, ben ik niet bang, want U bent dicht bij mij. Uw herdersstaf beschermt mij en begeleidt mij heel de weg. 5 U bereidt een feestmaal voor mij, waar mijn vijanden bij zijn. U zalft mijn hoofd, als bij een persoonlijke gast, mijn beker vloeit over van Uw zegen! 6 Uw goedheid, liefde en trouw mag ik mijn hele leven ervaren en daarna mag ik voor eeuwig bij U wonen in Uw huis.’
– PSALM 23

Lees ook: ‘Willy Maasbach – Geloofslessen van de Oude Leermeesters’

Tags:
Next Post

Bemoedigende Woorden: Hoop voor de toekomst!