Broodje-zoetzure-kip

Recept: Broodje zoetzure kip

De lente komt eraan! Een nieuw seizoen brengt niet alleen ander weer met zich mee, maar ook ander soort eten. Bij zonnig en zacht weer ga je sneller naar buiten, terwijl je bij koud weer toch liever op de bank zit met wat lekkers. Maar met dit recept maakt het niet uit of je binnen of buiten bent. Deze broodjes zijn heerlijk voor elk moment!

Dit recept neemt wat meer tijd als je ervoor kiest om ook de broodjes zelf te maken. Maar we kunnen je garanderen dat je echt zal genieten van deze heerlijke zelfgemaakte broodjes!

Ingrediënten voor de starter:
*3 tbsp water *3 tbsp melk *2 tbsp patentbloem

Ingrediënten voor het deeg:
*3 ¼ cup patentbloem (2 ½ cup voor het deeg en ¾ cup voor kneden) *1/4 cup suiker *1 tbsp zout *1 tbsp gist *1 cup warme melk *1/4 cup (60 gram) gesmolten ongezouten roomboter *2 grote eieren *1 tbsp melk

Ingrediënten voor de kip:
*350 gram kipdijfiletblokjes *zout *1 ei *20 gram maïzena *15 gram patentbloem *1 tbsp water

Ingrediënten voor de saus:
*1/4 cup water *1 tbsp sojasaus *1/4 cup suiker *1 tbsp azijn *1 tbsp oestersaus *¼ cup honing *witte peper *gedroogde chilipepers *2 geperste knoflookteentjes *1 tbsp maïzena *1 tbsp water

Garnering:
*1 lente-ui *sesamzaadjes

Bereiding broodjes:

  1. Zet een pannetje op laag vuur en voeg het water, de melk en de bloem voor de starter toe. Roer het met een pannenlikker, totdat er een papje ontstaat. Laat het afkoelen in een ander kommetje. Bedek het papje met vershoudfolie door het direct op het papje te drukken om te voorkomen dat er een korst ontstaat. Laat het voor ongeveer 1 uur tot kamertemperatuur afkoelen.
  2. Doe 2 ½ cup bloem, de suiker, het zout en het gist samen in een grote kom. Meng het met elkaar met een garde.
  3. Mix in een maatbeker de melk, 1 ei, de boter en de gekoelde starter.
  4. Voeg geleidelijk het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten en kneed het met je handen. Als het deeg te nat is om te kneden, voeg dan geleidelijk ¾ cup bloem toe. Kneed het deeg voor 20 minuten of totdat je het kan uitrekken zonder dat het scheurt.
  5. Smeer je handen in met zonnebloemolie. Vorm het deeg in een bal en plaats het in een grote schone kom. Bedek het met een theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme plaats, totdat het 2 keer zo groot is (dit duurt ongeveer 60-90 minuten).
  6. Leg het deeg op het aanrecht en maak er een vierkant van (ongeveer 23 centimeter per kant).
  7. Verdeel het deeg in 9 gelijke delen. Vouw de randen naar het midden. Draai dan het stuk deeg, zodat de naad naar beneden gericht is en plaats het in een ingevette ovenschaal. Bedek het daarna met een theedoek en laat het rijzen voor 45 minuten.
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk de deegbolletjes met het mengsel van ei en melk. Bak ze voor 25 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat de broodjes voor 10 minuten afkoelen in de ovenschaal.

Bereiding zoetzure kip:

  1. Voeg in een kom water, sojasaus, suiker, azijn, oestersaus, honing, witte peper, knoflook en gedroogde chilipepers toe. Roer het totdat het goed gemengd is. Bedek het met vershoudfolie en zet het apart.
  2. Voeg in een kom zout, ei, maïzena, bloem en water toe. Mix het goed met een garde, zodat er geen klonten meer te zien zijn. Voeg daarna de kipdijfilet toe en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn met het beslag.
  3. Verhit een pan met zonnebloemolie. Wanneer de olie op temperatuur is, voeg je de kip één voor één toe. Bak deze totdat ze goudbruin zijn. Laat ze hierna uitlekken op een bord met keukenpapier.
  4. Zet een koekenpan op medium hoog vuur voeg een beetje olie toe en fruit de geperste knoflook. Voeg daarna de saus toe en laat de saus even koken. Mix in een kommetje de maïzena en water en voeg dit aan de saus toe. Kook de saus totdat het de dikte heeft die je graag wil. Voeg daarna de kip toe en roer deze erdoorheen.

Snijd een broodje open en beleg het met de zoetzure kip. Voeg voor extra smaak wat sesamzaadjes en lente-uitjes toe.

ENJOY!

Tags: