Fancy-christmas-chicken-dinner

Recept: Fancy Chicken Dinner

Het afgelopen jaar zien de feestdagen en de speciale dagen er anders uit dan normaal. Maar het is aan ons om ze speciaal te houden. Laat je liefde aan de mensen om je heen zien door lekker voor ze te koken en het langs te brengen in to go-bakjes.

Ingrediënten kip:
*4 stukken kipfilet *2 rode paprika’s *1 ui *2 geperste knoflookteentjes *60 gram bladspinazie *1/2 cup water *2 tbsp sojasaus *2 tbsp azijn *2 tbsp oestersaus *1/3 cup honing *witte peper *gedroogde chilipepers *4 geperste knoflookteentjes

Ingrediënten wortels:
*600 gram regenboog wortels * 3 tbsp ongezouten roomboter *2 tbsp honing *1 tbsp citroensap *2 tsp knoflookpoeder *versgemalen peper *gedroogde tijm

Ingrediënten aardappelen:
*1 kg vastkokende aardappelen *6 tbsp gesmolten ongezouten roomboter *3 teentjes geperste knoflook *versgemalen peper en zout *1/2 tsp tijm *1/2 tsp dille

Recept voor 4 personen
TIP: Wil je dit recept iets gezonder maken? Gebruik dan zonnebloemolie in plaats van ongezouten roomboter. (De hoeveelheden blijven gelijk.)

Bereiding kip:

  1. Maak als eerste de marinade voor de kip. Voeg in een ovenschaal water, sojasaus, azijn, oestersaus, honing, witte peper, 4 teentjes geperste knoflook en gedroogde chilipepers toe. Roer totdat het goed gemengd is.
  2. Snijd daarna de kipfilet horizontaal, maar snijd hem niet helemaal door. Vouw hierna de kipfilet open en leg er een stuk vershoudfolie op. Gebruik een pollepel of deegroller om de kipfilet plat te slaan, totdat deze overal even dik is (ongeveer 2 cm). Leg de kipfilet nu in de marinade en bedek de ovenschaal met vershoudfolie. Plaats in de koelkast voor minimaal 1 uur en maximaal een dag.
  3. Snijd ondertussen de paprika’s en de ui in blokjes. Doe ze in aparte kommetjes.
  4. Pak hierna een koekenpan, giet er een scheutje zonnebloemolie in en verhit deze op middelhoog vuur. Wanneer de olie een beetje verhit is, voeg je de ui toe. Fruit de ui totdat deze glazig is. Voeg daarna 2 geperste teentjes knoflook toe. Wanneer je de knoflook ruikt, voeg dan de paprika toe en bak totdat deze zacht is. Leg het daarna even apart totdat de kip lang genoeg gemarineerd is.
  5. Haal de kipfilet uit de marinade en zet de marinade apart voor de saus. Lepel daarna de paprika over de kipfilet en leg de bladspinazie eroverheen. Rol de kipfilet strak op en zet de kipfiletrol vast met 1 satéstokje.
  6. Bak vervolgens de kipfilet in een koekenpan met een zonnebloemolie. Zorg dat de kipfilet aan alle kanten is gebakken. Snijd de kip daarna in schijfjes en laat ze volledig doorbakken in de pan.
  7. Doe de kipfilet daarna op een bord of ovenschaal. Zeef de marinade eerst en giet deze daarna in de koekenpan. Voeg vervolgens 1 tsp maïzena toe in de pan. Roer totdat de saus dikker is. Schenk de marinade over in een kom met daarin een zeef en schep deze daarna over de kip heen.

Bereiding aardappelen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Was de aardappelen grondig. (De aardappelen worden namelijk gegeten met schil.)
  3. Leg daarna de aardappelen tussen 2 snijplanken en snijd de aardappelen in schijfjes van ongeveer 3-4 mm. Snijd ze niet helemaal door, zodat ze één geheel blijven. Herhaal dit voor alle aardappelen en leg ze in een ovenschaal.
  4. Mix de 6 tbsp gesmolten roomboter, 3 teentjes knoflook, peper, zout, ½ tsp tijm en ½ tsp dille en bestrijk daarmee de aardappelen. Zorg ervoor dat je ook tussen de schijfjes bestrijkt.
  5. Bak de aardappelen voor 30 minuten in de oven. Bestrijk ze daarna weer met 6 tbsp gesmolten roomboter, 3 teentjes knoflook, peper, zout, ½ tsp tijm en ½ tsp dille. Laat ze voor 30 minuten afbakken op 250 graden Celsius, of totdat ze knapperig en doorbakken zijn.

Bereiding geglazuurde wortels:

  1. Schil de wortels en snijd het wortelloof (het groene gedeelte) weg, maar laat 1 cm over. Kook de wortels in gezouten water met knoflookpoeder voor 5-8 minuten, of totdat je ze gemakkelijk met een vork kan doorprikken. Giet het water weg uit de pan en zet de wortels apart.
  2. Voeg daarna de boter, honing, citroensap, peper en knoflookpoeder toe aan een koekenpan. Roer totdat de boter volledig gesmolten is en het één geheel is. Laat vervolgens de wortels verder koken in de koekenpan, totdat ze helemaal geglazuurd zijn.
  3. Dien de wortels op in een schaal of een bord. Voeg naar smaak zout, peper en tijm toe.

Lees ook: ‘Loaded Nachos’

Tags: