Kerstkoekjes

Recept: Kerstkoekjes

De kersttijd is weer aangebroken. Een tijd van gezelligheid en het geven van liefde. Een tijd waarin we stilstaan bij de geboorte van Jezus Christus. Toch staat de kersttijd bij veel mensen ook in het teken van eenzaamheid en verdriet. Juist in deze periode mogen we hen een hart onder de riem steken.

Laten we extra ons best doen om hen de liefde te laten ervaren die Jezus ook aan ons heeft gegeven. Neem deze kersttijd de tijd om wat liefs te doen voor een ander. Denk aan die collega die een zwaar jaar heeft gehad. Of die buurman aan het einde van de straat die je maar een paar keer in het jaar ziet. Geef een zakje met versgebakken kerstkoekjes met daarbij een mooi kerstkaartje, waarin je kan vertellen dat God van hen houdt!

Dit recept is goed voor ongeveer 60 koekjes. Dus je lijst hoeft niet bescheiden te zijn. Mocht dat toch te veel zijn, dan kan je de ingrediënten voor het koekdeeg halveren.

Connect met ons op ons Instagram account: @Nieuwlevenonline. En laat ons weten hoe jouw koekjes zijn gelukt!

How to:

Hier is een korte beschrijving hoe jij zelf deze heerlijke kerstkoekjes kan maken.

STAP 1: Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.

STAP 2: Mix de suiker en boter tot een luchtig mengsel, totdat de suiker bijna is opgelost. Voeg daarna de eieren, de vanille- en amandelextract toe en mix totdat de vloeistof goed in het mengsel is opgenomen.

STAP 3: Voeg nu de bakpoeder toe en vouw het in het deeg tot één geheel. Vervolgens voeg je de patentbloem toe (2 cups per keer) en mix totdat het deeg één geheel is.

STAP 4: Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte op een oppervlakte bestrooid met een beetje bloem. Steek de koekjes uit met de vormpjes. Plaats de uitgesneden koekjes op een bakplaat met bakpapier.

STAP 5: Bak de koekjes voor 7 minuten in de voorverwarmde oven.  Laat de koekjes volledig afkoelen op de bakplaat, voordat je begint met decoreren.

STAP 6: Voor het glazuur: mix de poedersuiker, maïssiroop, amandelextract en de melk met een garde tot één geheel. Om te checken of het glazuur de juiste dikte heeft, kan je met een lepel een streep maken in het midden. Als het glazuur na 20-30 seconden weer glad is, dan heeft het de juiste dikte.

STAP 7: Verdeel het glazuur in kommetjes en doe er kleurstof in. Zo kan je de kleur maken die je zelf wilt. Bewaar het glazuur na het mengen van de kleuren in ziplockzakjes, zodat het niet uitdroogt.

STAP 8: Knip een klein puntje van het zakje om de koekjes te decoreren. De koekjes kunnen meteen gegeten worden. Wil je de koekjes opstapelen? Laat ze dan even een nachtje drogen.

Tips voor succes
TIP 1: Hoeveelheid

Met dit recept maak je ongeveer zo’n 60 koekjes. Maar als je wat minder koekjes wilt bakken, dan kan je het recept ook halveren. De hoeveelheden vind je hier:

Koekdeeg:
* 1 cup zachte gezouten roomboter * 1 cup kristalsuiker * 1 eieren * 3/4 tsp vanille-extract * 1/4 tsp amandelextract * 3 cups patentbloem * 2 tsp bakpoeder

Glazuur
* 375 gram gezeefde poedersuiker * 2 tbsp maïssiroop * 1/2 tsp amandelextract * 2 tbsp melk * kleurstof

TIP 2: Uitsteekvormpjes

Om te voorkomen dat het deeg aan de uitsteekvormpjes blijft plakken, kan je een hoopje bloem op je aanrecht strooien. Plaats de uitsteekvormpjes in de bloem en schud de overtollige bloem af. Nu zijn ze ‘plak-proof’.

Heb je geen uitsteekvormpjes? Dan kan je ook gebruikmaken van een glas met dunne rand.

TIP 3: Bakken

Deze kerstkoekjes zijn het allerlekkerst wanneer de binnenkant nog een beetje chewy is. Daarom is het belangrijk om ze niet te lang te bakken, maar er wel voor te zorgen dat de oven goed op temperatuur is.

Houd er ook rekening mee dat de koekjes na het afkoelen harder en steviger worden.

TIP 4: Glazuur

Het maken van het glazuur kan een beetje tricky zijn. Maar met wat kleine aanpassingen krijg je al snel de juiste dikte. Wanneer het glazuur te dik is, dan kan je 1 tsp melk toevoegen per keer, tot het vloeibaar genoeg is. Wanneer het glazuur te vloeibaar is, kan 1 tsp poedersuiker toevoegen per keer.

Hoe bewaar ik de kerstkoekjes?
Gebakken koekjes

De gedecoreerde kerstkoekjes kan je bewaren in een luchtdichte doos. Let wel op dat het glazuur eerst goed is gedroogd, voordat je ze opstapelt. Ook de koekjes die je niet hebt versierd met glazuur kan je zo bewaren.

Glazuur

Het glazuur kan je bewaren in ziplockzakjes. Het blijft vloeibaar zolang er geen lucht bijkomt, dus je kan het glazuur ook van tevoren maken. Bewaar het wel op een koele plek. Kneed de zak even voordat je het gebruikt. Lukt dat niet goed, dan kan je het glazuur in een bakje doen en het daar roeren.

Uitdelen

De koekjes kan je in een cellofaanzakje doen met daarbij een uitnodiging van de kerk of een Nieuw Leven magazine. Natuurlijk is een bemoedigend kaartje ook goed!

Recept
Kerstkoekjes

Kerstkoekjes

Zelfgebakken koekjes zijn altijd heerlijk en makkelijk om te delen. Geef een zakje met versgebakken koekjes aan de mensen om je heen! Dit recept is goed voor ongeveer 60 koekjes. Dus je lijst hoeft niet bescheiden te zijn. 
Voorbereidingstijd 45 min
Bereidingstijd 15 min
Decoreertijd 30 min
Totale tijd 1 uur 30 min
Gang Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 60 koekjes

Ingrediënten
  

Suikerkoekjes
 • 2 cup gezouten roomboter kamertemperatuur
 • 2 cup kristalsuiker
 • 2 eieren
 • 1,5 tsp vanille-extract
 • 0,5 tsp amandelextract
 • 6 cups patentbloem
 • 750 gram gezeefde poedersuiker
 • 4 tsp bakpoeder
Glazuur
 • 1/4 cup maïssiroop
 • 1 tsp amandelextract
 • 1/4 cup melk
 • Kleurstof

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
 • Mix de suiker en boter tot een luchtig mengsel, totdat de suiker bijna is opgelost.
 • Voeg de eieren, het vanille- en amandelextract toe en mix totdat de vloeistof goed in het mengsel is opgenomen.
 • Voeg nu de bakpoeder toe en mix tot één geheel.
 • Voeg de patentbloem toe (2 cups per keer) en mix totdat het deeg één geheel is.
 • Rol het deeg uit tot ongeveer 0,5 cm dikte op een oppervlakte bestrooid met een beetje bloem.
 • Plaats de uitsteekvormpjes in de bloem en schud de overtollige bloem af, zodat het deeg niet blijft plakken aan de vormpjes. Plaats de uitgesneden koekjes op een bakplaat met bakpapier.
 • Bak de koekjes voor 7 minuten in de voorverwarmde oven. Let op dat je ze niet te lang laat bakken, want ze moeten vanbinnen nog zacht zijn. De koekrandjes mogen niet bruin worden. Laat de koekjes volledig afkoelen op een afkoelrek, voordat je begint met decoreren.
 • Voor het glazuur: mix de poedersuiker, de maïssiroop, het amandelextract en de melk met een garde, totdat het één geheel is. Om te checken of het glazuur de juiste dikte heeft, kan je met een lepel een streep maken in het midden. Als het glazuur na 20-30 seconden weer glad is, dan heeft het de juiste dikte. TIP: Voeg 1 tsp melk toe om het glazuur vloeibaarder te maken. Voeg 1 tsp poedersuiker per keer toe om het glazuur dikker te maken.
 • Verdeel het glazuur in kommetjes en doe er kleurstof in. Zo kan je de kleur maken die je zelf wilt. Bewaar het glazuur na het mengen van de kleuren in ziplockzakjes, zodat het niet uitdroogt.
 • Knip een klein puntje van het zakje om de koekjes te decoreren.
 • De koekjes kunnen meteen gegeten worden. Wil je de koekjes opstapelen? Laat ze dan even een nachtje drogen.

Video

Trefwoord Glazuur, Kerst, Koekjes

VEEL plezier met versieren en vooral met eten!

Lees ook: ‘Granaatappel Sparkler’ 

Tags:
Next Post

Kom, volg Mij | Volg Jezus met je hele hart!