Mini-chocolade cake

Recept: Mini chocolade cake

Sinterklaas is al een paar weken achter de rug. Het is nu de hoogste tijd om het kerstdiner voor te bereiden. Kerst is een geweldige tijd om ALL OUT te gaan. Veel eten en veel gezelligheid. Ben jij nog op zoek naar een lekker kerstrecept, of wil je iets nieuws uitproberen? Dan hoef je niet verder te zoeken. Deze cakejes zijn de perfecte afsluiting van jouw kerstdiner. Dit recept is goed voor 24 cakejes. Je houdt dus genoeg cakejes over om te gebruiken als tussendoortje bij de koffie of thee.

Cakebeslag:
*1 cup cacaopoeder *1,5 cup patentbloem *1 tsp zout * 1,5 tsp baking soda * ½ tsp bakpoeder *1 cup koffie *1 tbsp vanille-extract *1 tsp espressopoeder *1 cup zachte ongezouten roomboter *1,5 cup suiker * 3 eieren *½ cup mayo *2/3 cup pure chocolade stukjes

Boter crème:
*2,5 cup poedersuiker *½ cup zachte ongezouten roomboter *½ tsp vanille-extract * ¼ – ½ cup melk

Chocolade topping:
*400 ml gekoelde slagroom *200 gr pure chocolade stukjes *200 gr melkchocolade stukjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en vet de muffinvorm in. Doe bakpapier aan de onderkant en vet dat ook in met boter.
  2. Zeef de cacaopoeder, patentbloem, het zout, de baking soda en bakpoeder in een kom (de droge ingrediënten).
  3. Voeg de koffie, vanille-extract en espressopoeder toe in een kom en roer het.
  4. Doe de suiker en roomboter in een andere kom en mix totdat het licht en romig is.
  5. Voeg om beurten de droge ingrediënten en de natte ingrediënten toe (ongeveer 1/3 deel per keer). Mix het tot een geheel.
  6. Voeg daarna één voor één de eieren toe. Let op dat het ei goed is opgenomen in het mengsel, voordat je het volgende ei toevoegt.
  7. Voeg nu de mayonaise toe en mix het totdat het glad en romig is.
  8. Voeg nu de chocoladestukjes toe en roer ze door het beslag heen.
  9. Giet het beslag in de muffinvorm en doe het voor 45 minuten in de oven. (Je kan met een satéprikker testen of het gaar is.)
  10. Laat de cakejes 15 minuten afkoelen. Maak daarna de randjes los met een mes. Plaats een snijplank op de muffinvorm en draai hem ondersteboven. Haal de cakejes uit de vorm en plaats ze op een afkoelrooster om volledig te laten afkoelen.
  11. Maak ondertussen de botercrème. Plaats de boter en vanille-extract in een kom en mix tot een luchtig mengsel.
  12. Voeg geleidelijk de poedersuiker en de melk toe. Mix totdat alle ingrediënten volledig in de boter zijn opgenomen en het licht en luchtig is.
  13. Snij de cakejes door het midden. Gebruik een spuitzak om de botercrème op de onderste laag aan te brengen. Of verdeel de botercrème met een lepel. Plaats daarna de top erop. Herhaal dit proces met de rest van de cakejes.
  14. Zet een pannetje met slagroom op vuur en breng het langzaam aan de kook. Wanneer het begint te bubbelen, giet je het over de pure en melkchocolade heen. Roer totdat de chocolade volledig gesmolten is. Is de saus te dun? Laat het op laag vuur even koken, terwijl je constant roert, zodat het niet aanbrandt. Is de saus te dik? Voeg nog wat warme slagroom toe. Laat de chocoladesaus afkoelen.
  15. Plaats het cakeje op een afkoelrek met een bakplaat eronder. Schenk de chocoladesaus overheen, totdat het cakeje volledig bedekt is. Je kan het nu al eten, maar je kan het ook even 30 minuten in de koelkast zetten, zodat de chocoladesaus steviger wordt.TIP: Versier het chocoladetaartje met verse bosvruchten of met stukjes van een zuurstok met mint smaak.
Tags: