Quiche-loraine-met-een-twist

Recept: Quiche lorraine met een twist

Het voorjaar staat al weer voor de deur. Het weer wordt mooier en de dagen langer. Genoeg reden voor een heerlijke brunch of gezellige picknick! Deze maand hebben we daarom een lekker quicherecept waarmee je zeker indruk maakt op je vrienden en familie. Veel bakplezier!

Benodigdheden

 • 2 Kommen
 • Garde
 • Snijplank
 • Mes
 • Koekenpan
 • Wokpan
 • Pollepel
 • Satéprikker
 • Taartvorm +/- 25 cm diameter
 • Ovenrooster
 • Oven

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden °C. Plaats het ovenrooster net onder het midden van de oven. Vet de taartvorm in met boter. Laat de deegvellen 5-10 minuten ontdooien en verdeel ze daarna in de taartvorm. Voor deze taartvorm heb je ongeveer 5 deegvellen nodig. De rest kan je in een plastic zakje in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat de randen van de vellen elkaar goed overlappen, zodat de vulling er niet doorheen gaat. Prik met een vork een aantal gaatjes in de bodem.
 2. Bak de deegvellen voor 25 minuten in de oven op 200 graden °C. Haal de taartvorm na het bakken uit de oven, en laat het afkoelen.
 3. Terwijl de taartbodem in de oven zit, beginnen we alvast aan de vulling. Als eerste snijden we de prei en broccoli. Snijd de prei in kleine reepjes. Dit doe je door de prei eerst 4 keer in te snijden en dan in ringen te snijden. Snijd de broccoli in kleine roosjes.
 4. Wanneer de groenten zijn gesneden, gaan we ze beetgaar roerbakken. Doe een scheutje olijfolie in de wokpan. Laat de olijfolie een beetje warm worden en voeg dan de groenten toe. Neem het bouillonblokje en verkruimel het in de pan. Zorg dat ze goed oplossen in het vocht van de groente. Als ze niet goed oplossen, kan je er een scheutje water aan toevoegen. Laat het voor 5-10 minuten stomen met deksel op de pan. Let op dat de groenten niet te gaar worden, want in de oven zullen ze verder garen. Wanneer de groenten beetgaar zijn, plaats ze in een vergiet, zodat het kookvocht wordt afgevoerd.
 5. Bak de spekreepjes in een koekenpan gaar. Zorg dat het vet voor het grootste deel smelt. Laat daarna de spekjes uitlekken. TIP: Voordat je de spekreepjes uit de pan schept, kun je het vet van de spekreepjes scheiden en het vet eruit scheppen.
 6. Klop het ei en de kookroom samen en voeg peper en zout toe. TIP: Gebruik niet te veel zout, want verschillende ingrediënten in de quiche hebben al een zoute smaak.
 7. Voeg de spekreepjes, de groenten en de helft van de geraspte kaas toe aan het eimengsel.
 8. Zorg dat de taartbodem voldoende is afgekoeld. Giet de vulling erin en bak het geheel voor 25-35 minuten in de oven op 200 graden °C. LET OP: Bak de quiche niet te lang. De vulling kan dan namelijk rubberig worden.
 9. Je kan de gaarheid van de quiche checken door met een satéprikker erin te steken. Wanneer de satéprikker schoon is, is de quiche gaar.
 10. Laat de quiche voor 15 minuten afkoelen voordat je deze uit de taartvorm haalt.

Opdienen
Snijd de quiche in 8 gelijke stukken. TIP: je kan een frisse, lichte salade ernaast serveren.

Tags: