Van hindoe naar volgeling van Jezus

Mohan Maharaj groeide op in een hindoefamilie in Trinidad. Voorbestemd om een hindoepriester te worden, kwam hij op 16-jarige leeftijd tot bekering. Hij moest kiezen tussen een leven als miljonair bij zijn familie, of een leven als volgeling van Jezus. Hij koos voor het laatste.

Hindoepriesterschap
Geboren in een hindoefamilie, werd Mohan als kleine jongen klaargestoomd voor het hindoepriesterschap. Het priesterambt is de hoogste roeping die je in een hindoefamilie kunt hebben. De naam Maharaj betekent prins of koning. Toen Mohan in opleiding was voor hindoepriester, was hij elke week in de tempels. Daar bracht hij zijn tijd door in gebed en hielp hij bij de ceremonies. Mohan: ‘Maar het gaf mij geen voldoening. Ik zocht naar waar geluk.’

Toen Mohan 16 jaar was, ging hij uit nieuwsgierigheid naar een evangelisatiecampagne. De zendeling sprak over de bekende tekst uit Johannes 3:16, waar staat:

‘God heeft zoveel liefde voor de wereld dat Hij Zijn enige Zoon heeft gegeven, zodat ieder die in Hem gelooft, niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft.’

Die avond ging hij op de uitnodiging van de zendeling in en gaf zijn hart aan Jezus.

Rijkdom versus Jezus
Toen Mohan zijn vader vertelde dat hij christen was geworden, wees hij hem de deur. Want als een kind de goden van zijn vader verwerpt, moeten – volgens hindoegebruik – zijn kleren verbrand worden. Zijn familie organiseert dan een begrafenis en zal voor altijd zijn bestaan ontkennen.

Mohan studeerde destijds medicijnen en zijn vader betaalde de studie. Zijn vader zei: ‘Wat heb je liever: Jezus of een goede opleiding?’ Toen Mohan antwoordde dat hij liever Jezus had, kon hij meteen vertrekken. Voordat hij bij de deur was, zei zijn vader nog: ‘Een opleiding, al mijn land, al mijn geld op de bank en in de kluis, mijn auto’s, mijn huis; alles is van jou, als je Jezus en de kerk opgeeft. Want hierdoor breng je schande over onze familie.’

Maar Mohan zei: ‘Ik heb liever Jezus dan zilver of goud. Ik heb liever Jezus dan alles wat u mij te bieden hebt. Want de Bijbel zegt: ‘Wat baat het de mens de hele wereld te winnen en schade te lijden aan zijn ziel?’’ En met slechts een paar dollar in zijn zak, verliet hij Trinidad.

Zakenman en evangelist
Uiteindelijk kwam Mohan door Gods leiding in Edmonton, Canada, terecht, waar hij naar een Bijbelschool ging. ‘Op de Bijbelschool ging ik schatgraven in het Woord van God, en ik heb er nu nog heel veel profijt van.’ Later studeerde hij af in de psychologie en als adviseur.

Jarenlang heeft hij gewerkt bij de grootste handelsmaatschappij van West-Canada. Daar kreeg hij een lidmaatschap van de ‘Presidents Club’, voor zijn hoge verkoopresultaten. Uiteindelijk werd hij president van de ‘Aspire Group International Realty Inc.’, een groep van beleggingsmakelaars en specialisten in grondbeheer.

Naast succesvol zakenman, is Mohan ook Bijbelleraar en evangelist. Hij is inmiddels naar meer dan 40 landen geweest voor het evangelie en heeft duizenden mensen in zijn campagnes tot bekering zien komen. ‘In mijn leven gaan de functies van zakenman en evangelist hand in hand. Als zakenman heb ik veel zakenlieden mogen bereiken, die ik in de evangelische wereld nooit had kunnen bereiken.’ Ook heeft hij mogen spreken op bijeenkomsten van de Volle Evangelie Zakenlieden, op zakenseminars en God heeft veel deuren voor hem geopend.

Hoogte- en dieptepunten
Naast veel hoogtepunten, heeft hij ook dieptepunten in zijn leven gekend. Er was een periode dat hij ernstig ziek was. 15 maanden heeft hij ziek op bed gelegen. Constant zat hij met de vraag: ‘God, waarom ben ik ziek?’ In zijn ogen was er geen reden voor.

In zijn bediening zijn velen tot bekering gekomen, genezen en vervuld met de Heilige Geest. God deed wonderen in al zijn samenkomsten. Toch lag hij ziek op bed. ‘Ik denk dat het een goede les was om op God te vertrouwen.’ Hij geloofde God voor een wonder en Hij stuurde iemand om voor hem te bidden, waarna het wonder gebeurde.

Achteraf kan hij zeggen: ‘Mensen spreken over ‘dieptepunten’, maar in werkelijkheid zijn dit vaak de tijden die je dichter bij God brengen en die je leren om te vertrouwen in het onmogelijke. Je wandel met God wordt daardoor sterker.’

De drijfveer in zijn bediening
De drijvende kracht in zijn bediening is de liefde van Jezus en de bewogenheid voor zielen. ‘De enige reden waarom ik zo vaak naar een ander land of naar een andere kerk reis, is omdat ik geloof dat er zielen verloren gaan. Mensen zijn op zoek naar geluk, en kunnen dat alleen vinden door Jezus Christus aan te nemen.’

Terugkijkend op zijn leven: ‘Ik moest kiezen tussen een leven als miljonair en een leven als volgeling van Jezus Christus. Ik koos de Heer en ik dien Hem vandaag nog steeds. Het is het mooiste wat mij kon overkomen.’

Over Mohan Maharaj
Mohan woont al jaren in Canada en reist als evangelist over de wereld. Mohan en zijn vrouw Deanna hebben 2 kinderen: Marvin en Delene. Marvin is getrouwd met Simi en hebben samen 2 dochters: Grace (10) en Abby (6). Delene is getrouwd met Jonathan en hebben ook 2 dochters: Lauren (14) en Natalie (6).

Tags:
Next Post

God houdt van jou!