Van slechte gewoontes naar vrijheid!

Velen willen van hun slechte gewoonten afkomen, maar raken gefrustreerd. Het lukt hen maar niet om te breken met verslavingen en slechte gewoonten. Ontdek vandaag de sleutel tot vrijheid en succes.

Gewoonten vormen je karakter

Je identiteit laat zien waar je je iedere dag mee voedt. Waar je jezelf mee voedt, bepaalt je gewoonten. Je gewoonten vormen je karakter, en je karakter vormt weer je identiteit. Daarom ben je wie je bent en doe je wat je doet.

Soms begrijpen we niet wat we doen. Dan doen we dingen die we eigenlijk helemaal niet willen doen. Dit heeft te maken met gewoonten die wij onszelf hebben aangeleerd. ‘Iets uit gewoonte doen’ betekent volgens het woordenboek: onnadenkend, routinematig handelen. Je doet dingen zonder erbij na te denken.

Je gewoonten beïnvloeden je leven

Velen hebben bijvoorbeeld een slechte eetgewoonte. Ze eten te veel fastfood of eten onregelmatig. Dat is slecht voor de gezondheid. Als je daarbij ook nog eens de gewoonte hebt om weinig te bewegen, heeft dat nare gevolgen voor je lichaam. Maar als je aan de andere kant gezond en regelmatig eet en daarbij genoeg beweegt, bevorder je je gezondheid.

Je gewoonten zullen de groei van je geestelijke leven helpen of hinderen.

Zo werkt het ook in het geestelijke. Je gewoonten zullen je óf helpen, óf hinderen in de groei van je geestelijke leven. Daarom is het goed om vandaag eens je gewoonten onder de loep te nemen. Zijn je gewoonten in lijn met het Woord van God?

Hoe ontstaat een gewoonte?

Je komt niet in één dag aan gewoonten. De eerste beslissing om iets uit te proberen, activeert een gewoonte in je leven. Elke dag herhaal je je beslissing, totdat je het onnadenkend, automatisch, routinematig doet.

Als je verslaafd bent aan pornografie, ben je ergens in je leven begonnen te kijken naar die films en internetsites. Door die beslissing steeds te herhalen, heb je een knop omgezet in je leven die moeilijk terug te draaien is. Met andere woorden: je hebt jezelf een gewoonte aangeleerd die haast niet te verbreken is.

Breng je beslissingen in lijn met Gods WoordDit principe geldt voor alle verkeerde gewoonten, zoals: liegen, stelen, te laat komen, gierigheid, jaloezie, haat, manipulatie, roddel, drift, ongehoorzaamheid enzovoort. Wanneer je dus goede gewoonten in je leven wilt ontwikkelen, is het heel belangrijk om elke dag je beslissingen, groot en klein, in lijn te brengen met Gods Woord.

Paulus begon zijn gewoontes te onderzoeken. Toen kwam hij tot de conclusie en zei: ‘Ik wil die slechte gewoonten niet, maar ik doe ze wel. Ik wil die goede gewoonten wel, maar ik doe ze niet.’ De slechte gewoonten komen uit onszelf, maar de goede gewoonten komen uit Gods Geest.

‘Leef altijd in gehoorzaamheid aan de Heilige Geest, dan zal de zonde geen kans krijgen zich uit te leven. Want de zondige neigingen gaan in tegen de verlangens van de Heilige Geest en omgekeerd. Deze twee krachten zijn altijd met elkaar in conflict. Je moet dus niet doen wat je maar wilt.’ – Galaten 5:16-17

De sleutel tot overwinning

Misschien vraag je: hoe kom ik van mijn slechte gewoonten af? Paulus eindigde zijn betoog met de volgende woorden:

‘Wat ben ik er ellendig aan toe! Wie zal mij verlossen uit deze vreselijke macht van de dood? Ik dank God dat er een uitweg is door Jezus Christus, onze Here!’ – Romeinen 7:24-25

Vervang je slechte gewoonten met goede gewoontenNu zijn we gekomen bij de sleutel van de oplossing. Om je slechte gewoonten te verbreken, moet je je volledig in gehoorzaamheid onder het Woord van God brengen. Die slechte gewoonten moet je niet alleen verbreken, maar ze ook vervangen met goede gewoonten.

‘Laat het kwade je niet overwinnen, maar overwin het door het goede te doen.’ – Romeinen 12:21

In plaats van iedere keer een beslissing te nemen die tegen Gods Woord ingaat, ga je vanaf vandaag je beslissingen in lijn brengen met Zijn Woord. Door die goede beslissingen ontwikkel je goede gewoonten in je leven.

Gebruik Gods methode

Een van de slechtste manieren om van je verkeerde gewoonten af te komen, is om dit in eigen kracht te proberen. Veel mensen proberen op wilskracht hun leven te veranderen. Maar ze komen tot de ontdekking dat hun wilskracht en hun eigen kracht hen in de steek laten. Omdat ze steeds weer falen, raken ze gefrustreerd. Alleen met Gods methode zal het lukken: door Gods Woord en door de kracht van de Heilige Geest.

‘‘Niet door kracht of door geweld, maar alleen door Mijn Geest,’ zegt de Here van de hemelse legers.’ – Zacharia 4:6

Voed jezelf elke dag met het Woord van God. Als Gods Woord deel is van je hele wezen, zal dat ook het eerste zijn wat in je opkomt als je een beslissing moet nemen. Wees vol van de Heilige Geest en blijf heel dicht bij Jezus. Dit is de sleutel tot vrijheid en succes.

Gebed
Bid met mij mee

‘Vader in de hemel, dank U voor wie U bent. U bent een goede en liefdevolle God. Ik wil van mijn slechte gewoonten afkomen en heb daarbij Uw hulp nodig. Ik stop ermee om het in eigen kracht te proberen. Ik breng vandaag mijn beslissingen in lijn met Uw Woord. Help mij om vanaf nu goede gewoonten te ontwikkelen door mezelf dagelijks te voeden met Uw Woord. Door de kracht van de Heilige Geest zal het me lukken. In Jezus’ naam bid ik dit. Amen.’

Lees ook: ‘De wonderwerkende kracht van het bloed’

Tags:
Next Post

INDONESIË: Oasis kidsparty