Wist je dat Plein 1813…

Wist je dat Nederland bijna 62.000 rijksmonumenten telt? Veel van deze monumenten hebben een diepere christelijke betekenis. De vele monumenten die ons land rijk is, brengen ons telkens weer onze christelijke normen en waarden in herinnering.

Een monument is een gedenkteken. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord monumentum, wat betekent: ‘dat wat herinnert’. In de Bijbel vinden we veel voorbeelden waar gedenktekens werden opgericht. Jozua 4:6-7:

‘Wij zullen die gebruiken om een gedenkteken op te richten. En als onze kinderen later vragen: ‘Waarvoor dient dat gedenkteken?’ kunt u hun vertellen: ‘Dat is om ons eraan te herinneren dat de Jordaan ophield met stromen toen de ark van het verbond de rivier overstak!’ Het gedenkteken zal een voortdurende herinnering zijn aan dit verbazingwekkende wonder.’

Het monument
Plein 1813 (tot 1863 het Willemsplein) is het onafhankelijkheidsplein in Den Haag. Het monument op het plein is opgericht ter nagedachtenis aan de overwinning op Napoleon, het einde van de Franse tijd in Nederland, de onafhankelijkheid en de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813. Op het monument staat dan ook dankbaar:

‘De HEERE heeft grote dingen bij ons gedaan; dies zijn wij verblijd.’ – Psalm 126:3

De eerste steen werd op 17 november 1863 gelegd door Koning Willem III. De naam van het plein werd toen veranderd van Willemsplein naar Plein 1813. Het monument werd onthuld op 17 november 1869 door Prins Frederik der Nederlanden.

WIST JE DAT….
Er op het monument verschillende Bijbelteksten te vinden zijn?

‘Zo God voor ons is, wie zal dan tegen ons zijn?’ – Romeinen 8:31

‘De rechtvaardige zal in eeuwige gedachtenis zijn’ – zie Psalm 112:6

‘Wat God tezamen gevoegd heeft, scheide de mensen niet’ – Mattheüs 19:6

De Bijbelteksten die in het monument verwerkt zijn, laten ons zien welke plaats onze voorouders God gaven in het regeren van het land en laten zien op wie ze vertrouwden op belangrijke momenten, zoals bij deze overwinning. Onze gaven God de eer en wilden dat het een voortdurende herinnering zou blijven voor het land en het volk.

Een herinnering aan wat God had gedaan. Hoewel Nederland vandaag geen christelijke natie meer is, laat dit monument zien dat we dit eens wel zijn geweest en geeft hoop voor de natie die we eens weer kunnen zijn

Tags:
Next Post

Hemel en hel: Bestaan ze echt?