Lifestyle - Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag

4 en 5 mei zijn onze gedenkdagen in Nederland. Met Dodenherdenking herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op Bevrijdingsdag vieren we de Nederlandse bevrijding. Waarom is het belangrijk om deze gedenkdagen te vieren?

Jodenvervolging
Met Dodenherdenking staan we speciaal stil bij alle Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Adolf Hitler had als doel om het Joodse volk compleet uit te roeien. Tijdens de Holocaust zijn er tussen de 5 en 6 miljoen Europese Joden vermoord, vooral in concentratie- en vernietigingskampen. Miljoenen zijn vergast in gaskamers of om het leven gekomen door het zware werk, ondervoeding, ziekten en mishandeling. Het is verschrikkelijk dat zo’n grote volkenmoord heeft kunnen gebeuren in Europa.

De Joden zijn altijd in oorlog geweest en altijd omringd geweest door landen die uit waren op hun totale vernietiging. Dit zien we ook in de Bijbel. Denk maar aan de geschiedenis van Haman, in de tijd van koningin Esther. Het is een groot wonder dat een deel van de Joden de Holocaust heeft overleefd. Alleen God Zelf heeft hen hiervoor kunnen bewaren. God zorgt ervoor dat al Zijn beloften uitkomen.

Nederlandse bevrijding
Op 5 mei is het Nationale Bevrijdingsdag en vieren we dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting. Deze dag staan we er speciaal bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Velen hebben gevochten en zelfs hun leven gegeven voor onze vrijheid.

Het is belangrijk dat we onze dankbaarheid laten zien. Ook mogen we blij zijn dat we in een land leven met vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Laten we deze waarden in ons land koesteren!

Tags:
Next Post

Dit is mijn wonder: Theo Starink