Inspiratie - Het verhaal van Corrie ten Boom

Het verhaal van Corrie ten Boom

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam Corrie ten Boom (1892-1983) met haar zus Betsie in het concentratiekamp Ravensbrück terecht. God was ook daar bij hen en ze konden getuigen van Gods liefde. Corrie overleefde de gevangenschap en kwam op een wonderlijke manier vrij. Dit is haar verhaal.

Een jeugd vol gezelligheid
Toen grootvader stierf, werd vader gevraagd om in de horlogewinkel van grootvader te werken in de Barteljorisstraat in Haarlem. Toen vijf jaar later grootmoeder voorgoed de winkel en het huis verliet, ging de familie Ten Boom in het huis wonen. Het was altijd een gezellige boel thuis met zo veel tantes, een broer en zussen om Corrie heen. Twee keer per dag las vader aan tafel voor uit de Bijbel.

De bezetting
In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Op 10 mei 1940 werden Betsie en Corrie wakker vanwege het angstige geluid van bommen. De lucht was gevuld met rook door de brandende gebouwen. Vader sliep door, maar de twee zussen baden voor hun koningin en land. Betsie bad zelfs voor de Duitsers. De Duitse invasie was nu een feit. Hun leven zou nooit meer hetzelfde zijn.

In het verzet
Van nature voelde de familie Ten Boom zich erg betrokken bij het lot van hun Joodse broeders. Willem, de broer van Corrie, bood onderdak aan Duitse en Nederlandse Joden. In het geheim had Corrie contact met verschillende mensen.

Ze ontmoette ene ‘Meneer Smit’, die voor haar een schuilplaats aanlegde door een valse muur in haar slaapkamer te maken. Hierin kon ze Joodse gasten verbergen tijdens een politie-inval. Alarmbellen werden strategisch rondom het huis geïnstalleerd. Ze deden regelmatig veiligheidsoefeningen. Met de stopwatch hield Corrie bij hoe snel iedereen in haar slaapkamer verdween.

In concentratiekamp Ravensbrück
In de morgen van 28 februari 1944 werd de familie Ten Boom door de Gestapo gevangengenomen. Na een tijd in de gevangenis in Scheveningen en in kamp Vught doorgebracht te hebben, kwamen Betsie en Corrie terecht in concentratiekamp Ravensbrück. Ze werden vernederd en moesten zwaar werk verrichten. Dit zorgde ervoor dat hun lichamen verzwakten en ze niet in opstand konden komen.

Toen de omstandigheden in het kamp erger werden, wilden steeds meer vrouwen uit Gods Woord horen. Veel vrouwen drongen zich om Betsie en Corrie heen, als ze uit de Bijbel lazen. Deze hadden ze stiekem naar binnen kunnen smokkelen. Ze baden veel met elkaar. Er waren zo veel dringende noden. Op veel momenten zagen Corrie en Betsie Gods liefdevolle zorg. Ze kwamen erachter: hoe duisterder de situatie, hoe groter het wonder.

De gezondheid van Betsie ging steeds verder achteruit. Uiteindelijk stierf ze in de ziekenbarak. Voor haar dood kreeg ze visioenen over het toekomstige zendingswerk in Nederland en Duitsland. ‘Wanneer de oorlog voorbij is, moeten we zorgen voor mensen, Corrie, en hen omringen met liefde en bloemen’, zei Betsie. Niet lang na Betsies dood werd Corrie door een administratieve fout vrijgelaten.

Haar bediening na de oorlog
Betsies droom zou Corries missie zijn. Met kinderlijk geloof begon ze groepen in kerken, huizen en clubs te bezoeken. Daar verspreidde ze de waarheden die zij en Betsie in Ravensbrück hadden geleerd. Een rijke weduwe stelde voor Corrie haar huis open als rehabilitatiecentrum. Beetje bij beetje werd het huis gevuld met mensen die geestelijk of lichamelijk verwond waren door de oorlog. Nederlanders die hadden samengewerkt met de vijand, werden ondergebracht in de Barteljorisstraat.

In de jaren daarna reisde Corrie door heel Europa, naar de Verenigde Staten en vooral Duitsland, waar de grootste nood was. Dertig jaar lang bracht ze overal de eenvoudige boodschap van Gods liefde en vergeving.

Tot haar tachtigste jaar bleef ze onvermoeid doorgaan met reizen. Op 15 april 1983 – haar 91e verjaardag – riep de Heer Corrie tot Zich. Haar wonderlijke verhaal is beschreven en verfilmd in De Schuilplaats.

Het Corrie ten Boomhuis is van dinsdag t/m zaterdag gratis te bezoeken voor een rondleiding. Het museum bevindt zich in het centrum van Haarlem, aan de Barteljorisstraat 19. Voor meer informatie klik hier.

Tags: