Mac and Cheese ovenschotel
Het jaar is alweer bijna voorbij. Dat kunnen we goed merken aan het koude weer en het feit dat het al een stuk eerder donker wordt. Maar ook deze tijden geven ons momenten van warmte, vooral met een lekker warme ovenschotel. Probeer de Mac ’n Cheese ovenschotel eens uit en geniet ervan, zoals ook wij hebben genoten!
Mac and cheese is een gerecht dat veel mensen wel kennen van televisie of films. Ook heb je verschillende soorten zakjes en pakjes waarmee je mac and cheese kan maken. Maar dit recept past niet in hetzelfde rijtje met de pakjes en zakjes. Met deze ovenschotel geniet je van meer smaak, groente en natuurlijk kaas.
Het makkelijke van dit recept is dat je bepaalde ingrediënten makkelijk kan weglaten of vervangen. Je kan bijvoorbeeld de prei weglaten of de spekreepjes vervangen door kipstukjes. Maar natuurlijk kun je de macaroni en de kaas niet weglaten of vervangen. Wel kan je verschillende soorten kaas gebruiken, zoals mozzarella, cheddar en oude kaas.
How to:
Hier is een korte beschrijving hoe jij zelf deze heerlijke Mac ’n Cheese ovenschotel kan maken.
Ingrediënten:
*500 gr macaroni *zout *1 gesnipperde ui *200 gr gesneden prei *1 scheut zonnebloemolie *2 blokjes kipbouillon *150 gr spekreepjes *400 gr geraspte kaas *200gr crème fraîche *250 ml melk *peper en zout
STAP 1: Kook de macaroni in gezouten water totdat deze beetgaar is. Giet daarna het water weg, spoel de macaroni af met koud water en zet het apart.
STAP 2: Bak ondertussen de spekreepjes gaar in een koekenpan. Wanneer ze doorbakken zijn, schep je het vet weg en bewaar je de spekreepjes in een bakje.
STAP 3: Snijd daarna een ui in blokjes en de prei in reepjes (na het te hebben gewassen). Fruit de blokjes ui in een koekenpan met een scheut zonnebloemolie. Wanneer de uitjes glazig zijn, voeg je de prei toe. Roerbak ze totdat ze gaar zijn. Vervolgens voeg je de spek toe. Roer het een beetje. Voeg daarna 2 bouillonblokjes toe met een scheutje water om het in op te lossen.
STAP 4: Voeg nu de macaroni en spekreepjes toe en roer het erdoorheen.
STAP 5: Voeg in een andere pan de crème fraîche toe en verhit het op middellaag vuur. Wanneer de crème fraîche vloeibaarder is, voeg je geleidelijk 250 gram kaas toe en roer je het totdat de kaas gesmolten is. Voeg daarna 250 ml melk toe en peper en zout naar smaak. Roer het totdat het één geheel vormt.
STAP 6: Verwarm nu de oven voor op 200 graden en schep daarna de macaroni over in een ovenschaal. Bedek de macaroni met een gelijke laag geraspte kaas en plaats het in de oven voor 15 minuten of totdat het goudbruin is.
Tips voor succes
Je kan de melk vervangen door verse gekoelde slagroom voor een romigere ovenschotel.
Als je liever geen varkensvlees eet, kan je de spekreepjes vervangen door gerookte kipfiletblokjes. In dat geval kan je de gerookte kipfiletblokjes een beetje opbakken met een scheutje zonnebloemolie.
Serveer een frisse salade erbij met olijfolie dressing en tuinkruiden.
Hoe bewaar ik de Mac ’n Cheese ovenschotel?
Zorg ervoor dat de ovenschotel goed is afgekoeld. Bedek deze daarna met vershoudfolie voor 3-4 dagen in de koelkast. Bedek bij het opwarmen de ovenschaal met aluminiumfolie. Dat zorgt ervoor dat het vocht niet te snel verdampt en de kaas niet aanbrandt. Verwarm de oven voor op 180 graden en laat de ovenschotel voor 40 minuten in de oven. Natuurlijk kan je het ook opwarmen in de magnetron, maar dan is de kaas niet meer krokant.