Cinnamon-rolls

Recept: Cinnamon rolls

Met een lekkere warme cinnamon roll en een lekker kopje koffie of thee creëer je een heerlijk verwenmoment voor jezelf. Dit verwenmoment hoef je niet alleen te beleven, maar wordt extra lekker en gezellig met iemand erbij. Heb jij iemand lang niet gezien of wil je iemand in het zonnetje zetten, nodig ze dan uit voor een gezellig verwenmoment. Het maken van deze cinnamon rolls neemt wel even wat tijd, maar daarna heb je toch wel een overheerlijke snack!

Ingrediënten voor de starter:
*3 tbsp water *3 tbsp melk *2 tbsp patentbloem

Ingrediënten voor het deeg:
*3 ¼ cup patentbloem (2 ½ cup voor het deeg en ¾ cup voor kneden) *1/4 cup suiker *1/2 tbsp zout *1 tbsp gist *1 cup (250 ml) melk *1/4 cup (60 gram) gesmolten ongezouten roomboter *1 groot ei

Ingrediënten voor de vulling:
*3/4 cup (165 gram) licht bruine basterdsuiker *3/4 cup (170 gram) zachte ongezouten roomboter *3 tbsp kaneel

Ingrediënten caramelsaus:
*1/4 cup (55 gram) ongezouten roomboter *1/2 cup (110 gram) licht bruine basterdsuiker *1/2 tsp zout *1/2 tsp vanille-extract *2 tbsp honing

Bereiding cinnamon rolls:

  1. Voeg als eerste de ingrediënten van de starter in een pannetje en verwarm het op laag vuur.Roer het met een garde, totdat er een papje ontstaat. Pak daarna een kom en voeg daar de melk, 1 ei en gesmolten boter aan toe, mix het met een garde en voeg daarna de starter eraan toe en mix tot een geheel.
  2. Voeg nu in een grote kom 2 ½ cup bloem toe samen met de suiker, het zout en het gist en meng het met elkaar.
  3. Voeg daarna geleidelijk het melkmengsel toe aan de droge ingrediënten en mix het met een pannenlikker. Als het deeg te nat is om te kneden voeg dan geleidelijk ¾ cup bloem toe, totdat het makkelijker te kneden is. Kneed het deeg daarna met je handen voor 20 minuten of totdat je het kan uitrekken zonder dat het scheurt.
  4. Pak daarna een schone kom en smeer het in met zonnebloemolie. Zet daar het deeg in en bedek het met vershoudfolie en laat het rijzen op een warme plaats, totdat het twee keer zo groot is voor ongeveer 60-90 minuten.
  5. Begin ondertussen de vulling te maken. Doe alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Roer met een pannenlikker de ingrediënten samen tot één geheel, totdat er geen klonten meer zijn en zet het apart tot stap 7 van de bereiding van het deeg.
  6. Bestrooi het aanrecht met een beetje bloem en rol daarna het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 20 cm lang en 40 cm breed en zorg ervoor dat het deeg een 0,5 cm dik is.
  7. Verdeel nu de vulling over het deeg met een pannenlikker en rol het deeg strak op door het naar je toe te trekken. Snij nu de deegrol in stukken van ongeveer 4 cm. TIP: om de stukken zo rond mogelijk te houden kan je hiervoor ook flosdraad gebruiken.
  8. Vet een ovenschaal in met boter en plaats daar de cinnamon rolls in, bedek ze met vershoudfolie en laat ze voor 45 minuten rijzen op een warme plek.
  9. Verwarm de oven voor op 180 graden 15 minuten voordat je de cinnamon rolls in de oven doet. Bak de cinnamon rolls voor 30-40 minuten of totdat ze volledig doorbakken zijn. TIP: Als de bovenkant van de cinnamon rolls te donker wordt, kan je de ovenschaal bedekken met aluminiumfolie, totdat ze volledig doorbakken zijn. Laat ze hierna 10 minuten afkoelen.
  10. Maak nu de caramelsaus. Voeg de ingrediënten van de caramelsaus toe aan een pan en verhit het over medium-laag vuur. Roer met een pannenlikker in de pan, zodat de ingrediënten één geheel vormen en blijf roeren om te voorkomen dat de suiker aan de pan blijft plakken. Wanneer de suiker geheel is opgelost, haal je het van het vuur af en giet je het over de cinnamon rolls. Laat het nu nog 10 minuten afkoelen en daarna is het helemaal klaar om ze op te eten!

Lees ook: ‘Recept: Valentijnshart’

Tags: