Inspiratie - Van hekserij tot Christus

Van hekserij tot Jezus

Doreen Irvine leidde een leven van prostitutie, drank en drugs, en ten slotte hekserij. Maar God gaf haar een heel nieuw leven. Dit is haar verhaal.

Een verscheurd gezin

Geboren in Londen, Engeland, groeide Doreen Irvine op in een verscheurd gezin, als oudste van vijf meisjes. Haar vader was een alcoholist en sloeg haar moeder regelmatig. Doreen: ‘Mijn vader verkocht letterlijk alles om te kunnen ­drinken. Zelfs de distributiekaarten voor ons voedsel en onze kleding.’

Omdat ze vaak leden aan honger en kou, werden ze gedwongen om te stelen. Het was haar taak om op haar zusjes te passen en tegelijkertijd vader en moeder te zijn.

Toen Doreen elf jaar oud was, verliet haar moeder hen. Haar vader had een andere vrouw in een café gevonden. Dit brak het hart van haar moeder, die al die jaren slaag en armoede had moeten verduren, en ze liep weg. Sindsdien heeft Doreen haar moeder nooit meer gezien. De grote leegte in haar hart vulde zich met intense boosheid en bitterheid. ‘Ik dacht: ik zal de wereld laten zien hoe ik me voel. Ik zal het ze goed laten merken.’

‘DE GROTE LEEGTE IN HAAR HART WERD GEVULD MET INTENSE BOOSHEID EN BITTERHEID.’

Haar eerste baan

Toen ze veertien jaar was, was het tijd voor haar om school te verlaten. Na negen maanden als dienstmeisje te hebben gewerkt, vertrok ze weer. Doreen: ‘Ik wilde graag vrienden en vriendinnen van mijn eigen leeftijd. Waar ik mijn hele leven lang naar uitzag, was echte liefde. Ik vroeg me af waar ik deze ware liefde kon vinden en dacht: als ik geld heb, dan heb ik ook veel vrienden en dan zal ik gelukkig zijn.’ Maar ze kon nergens naartoe, had geen kamer en geen werk. Wandelend door de nauwe zijstraatjes van Paddington, Londen, werd ze verwezen naar een groot kamerverhuurbedrijf in een achterbuurt.

De meisjes die in de kamers rondom haar woonden, waren allemaal prostituees. Ze hadden belangstelling voor haar. Na een tijdje sloot ze zich bij hen aan en werd ook prostituee. ‘Ik was dat niet van plan geweest. Het gebeurde zomaar.’ Het duurde niet lang of ze had veel geld, mooie ­kleding en sieraden. Maar ze was nog steeds niet gelukkig.

Verslaafd aan drugs

Enige tijd later verliet ze de achterstraten van Paddington en werd een striptease danseres in de wijk Soho. Ze verdiende veel geld. Ze ­gaven haar zelfs een bijnaam: ‘Uitdagende Diana’. Omdat ze zo veel geld op de bank had, huurde ze een luxe appartement in de wijk Mayfair.

‘EVEN LEEK HET ALSOF IK DE HELE WERELD BEZAT, MAAR DAT WAS NIET VOOR LANG.’

Terwijl ze in Soho werkte, raakte ze ook verslaafd aan verdovende middelen. ‘Even leek het alsof ik de hele wereld bezat, maar niet voor lang. ­Enkele uren later verdween het geluksgevoel weer langzaam en in plaats daarvan werd ik ­verschrikkelijk depressief.’

Het ging snel bergafwaarts met ­Doreen. Toen ze niet meer goed genoeg was voor de stripclub, schopten ze haar eruit. Uiteindelijk moest ze alles wat ze bezat – ook haar ­lichaam – verkopen voor meer en meer drugs.

Koningin van de heksen

Na een periode in de gevangenis te hebben gezeten vanwege winkeldiefstal, probeerde Doreen haar leven te beteren. Maar ze faalde. Ze zocht haar vriendinnen in Soho weer op en binnen korte tijd stond ‘Uitdagende Diana’ weer op het toneel.

Opnieuw raakte ze verslaafd aan drugs. Via twee meisjes van de stripclub, die ­satanisten waren, kwam ze in aanraking met een geheime satanskerk. ‘Ik vond het allemaal nogal opwindend en mijn hart klopte in mijn keel.’ Er gebeurden daar heel vreemde dingen.

‘IK VOND HET ALLEMAAL NOGAL OPWINDEND EN MIJN HART KLOPTE IN MIJN KEEL.’

Ze zag hoe de ‘oppersatanist’ (de vertegenwoordiger van satan op aarde) de tempel en de vaten van het hoge altaar aan Lucifer opdroeg. Een witte haan werd geslacht en geofferd aan satan. Alles werd gedaan in de naam van ‘Diablos’ (satan).

Doreen leerde alle regels en leerstellingen en was klaar om een ‘kind van Lucifer’ te worden. De inwijding ging met veel rituelen gepaard. Iedereen viel op de grond om de ‘oppersatanist’ te aanbidden. Een witte haan werd de nek omgedraaid en het bloed werd opgevangen en vermengd met Doreens bloed.

‘Ik dronk wat van het bloed en doopte daarna mijn vinger in het bloed. Ik ondertekende een perkament, waarbij ik voor altijd mijn ziel aan satan verkocht, om voor eeuwig zijn slaaf te zijn.Daarna werd Doreen ook een heks.

Ze bezat zo’n grote kracht dat ze tot koningin van de zwarte heksen werd ingewijd. Niet alleen van Engeland, maar van heel Europa. Als koningin reisde ze door heel Europa en logeerde in de meest luxe hotels. ‘In de satanskerk had ik zondige en afschuwelijke dingen meegemaakt, maar in de heksenbijeenkomsten was alles nog veel erger.’

Het keerpunt

In 1964, na 16 jaar van prostitutie en 14 jaar van verslaving, hekserij en satanisme, kwam er een keerpunt in haar leven. Ze ging naar een grote evangelisatiedienst, met het doel de evangelist in het gezicht te stompen en de samenkomst te verstoren. Ze was vastbesloten om te doen waarvoor ze was gekomen.

‘Ik weet niet hoe ze het voor elkaar kregen om mij te kalmeren, maar toen ik daar zat, dacht ik bij mezelf: wat doe ik hier; waarvoor ben ik hier?’ Als sataniste mocht ze hier eigenlijk niet eens zijn. Ze werd onrustig. Doreen: ‘Satan zei ­tegen me: ‘Ga hier weg. Je kunt geen christen worden, want je bent van mij. Je hebt jezelf aan mij gegeven met je eigen bloed. Ga weg uit deze samenkomst!’’ Maar ze ging niet. Voor de allereerste keer was ze satan ongehoorzaam.

‘SATAN ZEI TEGEN ME: ‘JE BENT VAN MIJ, WANT JE HEBT JEZELF AAN MIJ GEGEVEN MET JE EIGEN BLOED.”

De liefde van Jezus

Toen een meisje naar de microfoon kwam en een lied zong over de liefde van Jezus, gebeurde er iets met Doreen. ‘Voor de eerste keer in mijn leven voelde ik me vies, vuil, volkomen onrein. En toch zong de zangeres dat Jezus om mij gaf en dat Hij de zonden en de verschrikkelijke duisternis van mij kon wegnemen.’

‘ALS JEZUS ZIJN LEVEN GAF OM MIJN LEVEN COMPLEET TE VERANDEREN, DAN ZAL IK HEM OOK LIEFHEBBEN.’

Hield Hij echt van haar? Een prostituee; een heks; een verslaafde; iemand die Bijbels verbrandde en zich aan ­satan had gegeven met haar eigen bloed? ‘Mijn klanten hielden niet van mij; de verslaafden niet; de heksen in de satanskerk niet. Maar hier was een wonderbare boodschap: Jezus gaf om mij en Hij gaf Zijn leven om mijn leven compleet te veranderen. Ik dacht: als dat waar is, dan zal ik Hem ook liefhebben.’

Die avond gaf Doreen, onder veel strijd, haar zondige hart aan de Here Jezus Christus. ‘Wat een liefdevolle en wonderbare Redder! Hij zei niet: ‘Ik wil geen prostituee of satanist in Mijn Koninkrijk. Nee, Jezus zei: ‘Ieder die tot Mij komt, zal Ik beslist niet wegsturen’  (Johannes 6:37). Jezus nam mij aan zoals ik was.’

Bevrijd van demonen

Het was voor Doreen niet makkelijk om van de hekserij en de drugs af te komen. Ze moest bevrijd worden van demonen die haar jarenlang bezet hadden gehouden. Maar Jezus liet haar niet in die toestand. Na vasten en gebed werd ze helemaal bevrijd van elke boze geest. De Bijbel zegt:

‘Als je door de Zoon van God wordt bevrijd, zul je werkelijk vrij zijn.’ – Johannes 8:36

Doreen: ‘Het is zo wonderbaar om de Here Jezus te dienen en om vrij te zijn van satans macht. Alles is nu nieuw! Ik heb een nieuw hart en een nieuwe geest ontvangen en ben een nieuwe schepping geworden.’

Sindsdien

Sinds Doreen Irvine vergeving en bevrijding van God heeft ontvangen, wijdt ze haar tijd en krachten aan het getuigen van Gods liefde en vergeving, die zij zo rijk in haar leven heeft ervaren. Samen met haar man heeft ze gewerkt in de achterbuurten van Bristol, Engeland, vooral onder verslaafden.

Door de jaren heeft ze in veel landen haar getuigenis mogen vertellen. In haar complete ­levensverhaal, Van hekserij tot Christus, schrijft ze: ‘De rosse buurt was mijn eerste gemeente, de kroeg mijn eerste kansel.’

Tags:
Next Post

Een weg in jouw crisis