Waarom vieren wij Hemelvaartsdag?

Wat gedenken we met Hemelvaartsdag en waar kijken we naar uit?

Op Hemelvaartsdag vieren we dat Jezus terugging naar Zijn Vader in de hemel. Dit gebeurde 40 dagen na Pasen. Na Zijn opstanding uit de dood verscheen Jezus meerdere keren aan Zijn volgelingen. We lezen over Jezus’ hemelvaart in het Bijbelboek Handelingen. Voordat Hij naar de hemel ging, sprak Jezus Zijn leerlingen nog een laatste keer toe:

‘Hemelvaartsdag maakt dat we met verwachting uitzien naar Pinksteren.’

‘‘Als de Heilige Geest op jullie neerkomt, zullen jullie kracht ontvangen om de waarheid over Mij te vertellen aan de mensen in Jeruzalem en ook in Judea en Samaria, en zelfs tot in de verste uithoeken van de wereld.’ Nadat Hij dit gezegd had, zagen zij hoe Hij omhoog ging in de lucht tot een wolk hem aan het gezicht onttrok. Terwijl zij nog naar de lucht tuurden, stonden er plotseling twee mannen bij hen, met witte kleren aan. ‘Galileeërs,’ zeiden zij, ‘wat staat u toch naar de lucht te kijken? Jezus is in de hemel opgenomen. Maar Hij zal net zo terugkomen als u Hem hebt zien weggaan.’’ – Handelingen 1:8-11

Hemelvaartsdag maakt dat we met verwachting uitzien naar de vervulling van de belofte van de Heilige Geest, wat we 10 dagen later vieren met Pinksteren. Ook laat het ons beseffen dat Jezus op een dag op dezelfde manier zal terugkomen om Zijn kinderen te halen.

Onze christelijke hoogtijdagen
Het is belangrijk om tijdens de christelijke feestdagen op te gaan naar Gods huis. Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren zijn door God ingestelde gedenkdagen. God wil graag dat Zijn kinderen samenkomen om te gedenken wat Hij voor ons heeft gedaan en Hem daarvoor te danken. Laten we in Nederland onze christelijke feestdagen in ere houden en op deze dagen als Gods kinderen massaal opgaan naar het huis van de Here!

Tags:
Next Post

De winter is voorbij!