Wat-doe-je-met-problemen

Wat doe jij met problemen?

Heb jij ook weleens een probleem, waardoor je je afvraagt hoe je de volgende dag doorkomt? Wat het ook is; met God kom je erdoorheen!

Soms kan je in een situatie terechtkomen waar je zelf niet uitkomt. Misschien maakt de situatie je boos of verdrietig. Of je probeert juist afstand te nemen van je probleem. Maar wat je ook doet, het helpt niet.

Wat doe je op zo’n moment? Zoek je je toevlucht bij God? Leef je je uit op feestjes? Of stort je je fanatiek in iets anders, zodat je niet aan je probleem hoeft te denken? Of misschien gebruik je wel drugs of alcohol om je probleem te vergeten.

Misschien ben je wekenlang depressief. Je denkt dat het leven geen zin meer heeft en dat je er beter een einde aan kan maken. Weet dan dat jouw problemen niet het einde zijn en dat God groter is dan de problemen die op je afkomen. Op het moment dat je een christen wordt, is het niet zo dat alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

God gebruikt de problemen om je te vormen naar Zijn beeld. Zo trekt Hij je steeds dichter naar Hem toe. Juist in de moeilijke periodes in je leven leer je God beter kennen. Je ontdekt wie Hij echt is en wat Hij voor je gedaan heeft en doet.

De mannen en vrouwen in de Bijbel hadden ook te maken met problemen. Ze gingen erdoorheen en vluchtten er niet van weg. Ze zochten God voor hulp en leiding. En op de momenten dat ze dat deden, kwam God hen tegemoet en hielp hen.

God wil ook jou helpen door je problemen heen. Hij wil dat je leert je problemen te overwinnen door op Hem te vertrouwen. Hij wil dat je in Hem zal geloven en dat je geloof hierdoor zal groeien. Hij vraagt van je dat je door alles heen op Hem vertrouwt en Hem gehoorzaam bent.

De Bijbel geeft verschillende voorbeelden waarin mensen op God vertrouwden en Hem gehoorzaam waren in moeilijke situaties. In Johannes 9 lezen wij over een man met een groot probleem. Deze man was vanaf zijn geboorte blind. Menselijk gezien was er geen hoop op genezing. Maar gelukkig zijn bij Jezus alle dingen mogelijk.

Jezus spuugde op de grond, maakte modder en smeerde deze op de ogen van de blinde man. Jezus zei dat de man naar de vijver van Siloam moest gaan om zich te wassen. De man vertrouwde Jezus en was gehoorzaam. Hij waste de modder van zijn ogen en kon daarna weer zien.

Misschien had deze man helemaal geen zin om die reis naar Siloam te maken. Maar gelukkig was hij gehoorzaam. Jezus wilde dat deze man zijn geloof in actie zou brengen en Hem zou vertrouwen. Jezus’ boodschap was: ‘Ik wil dat je Mij vertrouwt en handelt op basis van dit vertrouwen.’

God heeft alles onder controle en heeft alles in Zijn hand. Terwijl jij met God de grote en kleine problemen van het leven oplost, werkt God in je en helpt Hij jou te groeien.

Er zijn twee dingen die je moet weten:

  1. Wat er ook gebeurt in jouw leven; God weet wat Hij doet. Wat het probleem ook is; God heeft de macht om alles te laten meewerken ten goede voor wie Hem liefhebben.
  2. God heeft jou de vrijheid en de verantwoordelijkheid gegeven om zelf beslissingen te nemen. Deze twee waarheden: Gods macht en jouw verantwoordelijkheid, gaan hand in hand.

Wanneer je een probleem hebt, voorziet God in een weg om je uit de moeilijke situatie te halen. Maar op dat moment is het jouw verantwoordelijkheid om de juiste weg te kiezen die je gaat. God troost en helpt je als je bidt en de Bijbel leest en van Hem leiding en steun verwacht.

Heb jij nu een probleem?
Wat je probleem ook is; met God kom je eruit! God heeft je nooit een probleemloos leven beloofd. Maar Hij heeft je wél beloofd dat wanneer je Hem aanroept, Hij jou eruit zal helpen. Hij is met je.

Vertrouw op Hem en vergeet niet: God houdt van jou en Hij is de beste Vriend die je je maar kan wensen.

Lees Psalm 27, 32, 40 en 46 om je extra te bemoedigen in tijden van nood.

Lees ook: ‘Eén ding weet ik!’

Tags: