Lifestyle - Chicken & Waffles

Recept: Chicken & Waffles

Geniet het komende feestseizoen van Chicken & Waffles. Misschien denk je: wat een vreemde combinatie. Maar word aangenaam verrast door de krokante kip in combinatie met de zoete en zachte wafels.

Natuurlijk kan je het ook los van elkaar eten. De wafels zijn heerlijk als ontbijt of lunch, in combinatie met aardbeien, slagroom en poedersuiker. De kip als een lekkere, hartige snack of als krokante kipburger met een heerlijke, spicy barbecuesaus.

Maar als je de volledige ‘chicken & waffles experience’ wilt, kan je de wafels samen met de kip en natuurlijk de maple syrup eten. Stapel wat wafels op en leg daar een aantal kipstukjes op en giet er wat maple syrup overheen. Als je houdt van een beetje pit, dan is de spicy barbecuesaus een lekkere toevoeging. De barbecuesaus kan je natuurlijk hierna ook bewaren in de koelkast en voor iets anders gebruiken.

Ingrediënten spicy barbecuesaus:
*1 cup ketchup *3 tbsp bruine basterdsuiker *2 tbsp appelciderazijn *2 tbsp worcestersaus *1 tbsp tabasco *1 tbsp mosterd *1tsp paprikapoeder *1/2 tsp oregano *1/4 tsp cayennepeper *1/2 tsp zeezout *1/4 tsp gemalen peper

Ingrediënten marinade kip:
*0,5 kg kipdijfilet *2 tsp gemalen zout * 2 tsp gemalen peper *1/2 tsp knoflook *1/2 tsp uienpoeder *1/2 tsp paprikapoeder *1/2 tsp tabasco

Ingrediënten coating:
*1 cup maïzena *2/3 cup karnemelk *1 ei *1/3 cup spicy barbecuesaus *1/3 cup karnemelk *2 cups patentbloem *1 tsp bakpoeder *1,5 tsp paprikapoeder *1 tsp oregano *1,5 tsp gemalen zout *1 tsp uienpoeder *1,5 tsp knoflookpoeder *1 tsp cayennepeper *1 tsp zwarte peper

Ingrediënten wafels:
*2 cups patentbloem *2 tbsp maïzena *2 tbsp suiker *4 tsp bakpoeder *1/2 tsp zout *1/2 cup gesmolten ongezouten roomboter *1 1/3 cups karnemelk *1 ei *1 tsp vanille-extract *bakspray

Garnering:
*maple syrup

Bereiding spicy barbecuesaus:

 1. Voeg alle ingrediënten toe aan een kleine sauspan en verhit op middelhoog vuur. Roer om de ingrediënten samen te voegen en laat het voor 5 minuten sudderen.
 2. Doe de saus in een kom en laat afkoelen.

Bereiding kip:

 1. Maak als eerste de kip schoon, verwijder vet enzovoort. Leg de kipdijfilet daarna in een kom en voeg zout, peper, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en tabasco toe. Verdeel de kruiden over de kip en laat het in koelkast marineren voor minimaal 30 minuten. (Hoe langer je de kip laat marineren, hoe smaakvoller deze wordt. Ideaal is om de kip 12 uur te laten marineren.) Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en laat deze voor 30 minuten op kamertemperatuur komen, voordat je begint met frituren. Verhit alvast de pan met olie.
 2. Vul vervolgens een schaal met maïzena. Mix in een andere kom 2/3 cup karnemelk, een ei en 1/3 cup barbecuesaus, het natte beslag. Voeg daarna in een andere schaal patentbloem, bakpoeder, paprikapoeder, oregano, zout, uienpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en zwarte peper toe en mix met een garde. Voeg daarna 1/3 cup karnemelk toe en kneed deze tot vlokken (zie video op nieuwlevenonline.nl).
 3. Dip de kip stuk voor stuk in de maïzena en bedek ze compleet met maïzena. Dip ze daarna in het natte beslag en laat uitlekken. Vervolgens dip je de kip in de droge mix en bedek ze met de vlokken. Als de vlokken te nat worden door het natte beslag, kan je nog wat bloem en kruiden toevoegen. Leg de kipstukjes daarna op bakpapier tot je ze frituurt.
 4. Frituur de kipstukken tot ze goudbruin zijn en laat ze uitlekken op een rooster.

Bereiding wafels:

 1. Voeg in een kom patentbloem, maïzena, suiker, bakpoeder, baking soda en zout toe. Mix totdat alles goed gemengd is.
 2. Voeg de boter toe aan de karnemelk en verwarm deze voor ongeveer 90 seconden in de magnetron, totdat de boter gesmolten is. Mix daarna de eieren totdat ze licht en luchtig zijn. Voeg vervolgens vanille-extract, karnemelk en boter toe. Roer totdat alles goed gemengd is.
 3. Voeg daarna de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten. Roer met een pannenlikker tot één geheel, totdat er geen droge bloem meer te zien is. Het beslag hoeft niet glad te zijn; er mogen nog klonten in zitten. Laat het beslag 15 minuten rusten.
 4. Verwarm nu je wafelijzer. Wanneer het heet genoeg is, kan je de bakspray lichtjes eroverheen sprayen. Schep 2/3 cup beslag in het wafelijzer, 1/3 cup aan elke kant, en verdeel het beslag over de geulen. Bak de wafels voor ongeveer 5-6 minuten of tot de stoom verminderd is.
 5. Verwarm je oven voor op 125 graden Celsius om de wafels warm te houden. Plaats ze op het rooster.

Lees ook: ‘Butter chicken loaded fries’

Tags:
Vorig artikel

Mijn kerstgift

Volgend artikel

De echte betekenis van kerstfeest