WilliamOfOrange1580

Wist je dat Willem van Oranje …

Nog voordat het Koninkrijk der Nederlanden een feit was in 1813, pleitte prins Willem van Oranje al voor de Bijbelse normen en waarden.

Willem van Oranje (1533-1584)
Willem van Oranje, ook wel bekend als Willem de Zwijger, wordt in Nederland vaak ‘Vader des vaderlands’ genoemd. De lijfspreuk van de prins was: ‘Je maintiendrai’ (Ik zal handhaven). Aan het einde van zijn leven breidde de prins deze uit: ‘Je maintiendrai l’honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy’ (Ik zal de eer, het geloof, de wet van God, van de koning, van mijn vrienden en mij handhaven). Nog geen 25 jaar na zijn dood in 1584 bleken de opstandige provincies zich ontwikkeld te hebben tot een zelfbewuste Republiek en werd Willem van Oranje beschouwd als de grondlegger van deze nieuwe staat.


Koning Willem I
REGERINGSPERIODE: 1815-1840
Als verlicht vorst zette Willem I zich in voor een ‘christendom boven geloofsverdeeldheid’. Zijn ideaal was een ongedeelde christelijke landskerk. Hij pleitte voor een georganiseerde samenwerking tussen protestanten en katholieken. Een kerkelijke eenheid zou namelijk de eenheid van de staat bevorderen.


Koningin Wilhelmina
REGERINGSPERIODE: 1898-1948
Wilhelmina is tot een symbool geworden van de eenheid en onafhankelijkheid van Nederland onder de bezetting door Nazi-Duitsland. Met haar dienstbaarheid aan het volk zette ze de traditie voort, die door haar voorvader Willem van Oranje was ingezet. Ze had een sterke geloofsovertuiging en besefte het belang van goddelijke leiding in haar leven.

Tags:
Vorig artikel

Wie is Jezus?

Volgend artikel

Kies Jezus