Recept: Citroen macarons

Ben jij klaar voor de lente en zie je al uit naar de bloemen en de bloesems die beginnen te groeien? Vier dan de lente en verwen jezelf met heerlijke citroen macarons!

Ingrediënten macarons:
*125 gr amandelmeel *125 gr poedersuiker *90 gr eiwit op kamertemperatuur *125 gr witte basterdsuiker *gele kleurstof * 1,5 tsp citroensap

Ingrediënten vulling:
*75 gr zachte ongezouten boter *40 gr zachte roomkaas *110 gr poedersuiker *30 gr lemon curd

Klik hier op de macaron template te downloaden.

Bij het maken van macarons is het heel belangrijk dat alle ingrediënten nauwkeurig zijn gemeten en dat je oven goed op temperatuur is. Het is ook erg belangrijk dat alles wat in aanraking komt met het eiwit, vetvrij is. Een tip hiervoor is om de spullen te wassen met heet water, afwasmiddel en citroensap.

Met dit recept maak je 30 tot 35 gevulde macarons.

Bereiding macarons:

 1. Voeg als eerste het eiwit en citroensap toe in een glazen kom. Mix de eieren met een mixer tot het begint te schuimen. Voeg daarna de suiker in 3 delen toe, totdat er zachte pieken ontstaan. Voeg dan de kleurstof toe en mix het totdat het stevige pieken heeft. TIP: Het is beter dat de kleur wat donkerder is dan je wilt. Tijdens het bakken wordt de kleur namelijk lichter. Zet het nu apart tot stap 3.
 2. Zeef nu het amandelmeel en de poedersuiker. Mochten er wat korrels in de zeef achterblijven, weeg die dan in een kommetje en voeg daarna voor datzelfde gewicht aan meel of poedersuiker toe. Zeef het nog twee keer.
 3. Voeg nu de droge ingrediënten toe aan de opgeklopte eiwitten. Vouw het erdoorheen met een pannenlikker. Ga hiermee door totdat het beslag dunner wordt en begint te glanzen. Check tijdens het vouwen steeds de consistentie van het beslag. Het beslag is klaar op het moment dat je een 8-vorm kan maken, zonder dat het beslag breekt. Het beslag moet vloeien. Wanneer het beslag de juiste consistentie heeft, stop dan meteen met mixen.
 4. Pak nu een spuitzak met een spuitmond met grote opening. Vul de spuitzak met het beslag.
 5. Leg de template op de bakplaat en leg daarboven het bakpapier. Spuit op de hoeken van de bakplaat een beetje van het beslag, zodat het bakpapier niet verschuift. Spuit daarna het beslag op het bakpapier. Sla de bakplaat voorzichtig op het aanrecht om de lucht eruit te halen. Prik de luchtbelletjes kapot met een satéstokje. (Vergeet niet de template van de bakplaat te halen.)
 6. Laat het beslag drogen voor 30-60 minuten. De bovenkant van de koekjes moet droog aanvoelen, doordat er een velletje op zit. (Dit is nodig, zodat de macarons zogenaamde ‘voetjes’ krijgen.) Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius en maak ondertussen de vulling.
 7. Bak de macarons voor 15 minuten. Bedek ze de laatste paar minuten met aluminiumfolie. Laat ze daarna afkoelen. Mochten ze aan het bakpapier blijven plakken, bak ze dan nog 1 à 2 minuten verder.

Bereiding vulling:

 1. Mix eerst de boter en de roomkaas totdat ze luchtig zijn.
 2. Voeg daarna de helft van de poedersuiker toe en voeg de rest toe wanneer het één geheel is.
 3. Voeg de lemon curd toe en mix het totdat het luchtig is. Ondertussen kun je ook nog een beetje kleurstof toevoegen om de botercrème nog meer kleur te geven.
 4. Schep de vulling in een spuitzak met een spuitmondje.

Macarons vullen:

 1. Wanneer de macarons afgekoeld zijn, kan het vullen beginnen.
 2. Maak eerst setjes van koekjes die dezelfde grootte hebben.
 3. Spuit daarna de vulling op het koekje. Leg het andere koekje erbovenop en druk ze voorzichtig aan.

Je kan de macarons meteen eten, maar ze zijn het lekkerst na één of twee dagen. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast. Maar proeven kan natuurlijk nooit kwaad!

Enjoy!

Lees ook: ‘Paaschocolade’

Tags:
Next Post

Ons Gethsemané